Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Един от най -красивите и романтични градове в Европа, Прага се гордее с очарователно местоположение край реката и силует, осеян със стотици златни кули, блестящи на слънце.

След като до голяма степен избяга от архитектурната чистка на Студената война, средновековният Стар град на града изглежда толкова, колкото и преди хиляда години, пълен с калдъръмени улички, виещи се около просторни градски площади. Въпреки че е изкушаващо да прекарате цяла ваканция, изследвайки архитектурните, музикалните и кулинарните изкушения на Прага, еднодневните екскурзии предлагат на приключенските пътешественици и възнаграждаващи преживявания.

Карта на еднодневни екскурзии от Прага

От приказни замъци и стари пивоварни до сайтове, които служат като свидетел на разкъсаното от войната минало на Чехия, еднодневни екскурзии от Прага представляват редки възможности да изпитате изключителното богатство на културата на страната.

8. Замъкът Кривоклат

https://maps.google.com/?ll=50.037777,13.872500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

За пътуващите, които търсят обиколка на замъка, която се чувства като пътуване назад във времето, е трудно да се победи пътуването до замъка Кривоклат в долината на река Берунка. Разположен на върха на залесен хълм, замъкът е построен като кралска резиденция през 13 век. Уединеното му място е помогнало за запазването на готическия интериор на замъка, който е изпълнен с картини, изкуство и повече от 50 000 тома книги.

Използвана за настаняване на политически затворници през Средновековието, замъкът съдържа някои необичайни напомняния за по -тъмното му минало, включително резби в Кралския параклис, които изобразяват ангели, носещи инструменти за изтезания.

Как да стигнем до замъка Кривоклат

 • Тъй като няма директна транспортна връзка между Прага и замъка Кривоклат, първо ще трябва да вземете влак до Бероун; оттам можете да вземете друг влак до Кривоклат. След като пристигнете, това е около десет минути пеша до замъка. Като цяло пътуването до там трябва да отнеме само час и половина общо, в зависимост от влаковата връзка.
 • Много по -лесно е просто да шофирате сами до замъка Кривоклат и това означава, че след като разгледате замъка, можете да продължите да посещавате или пивоварната Pilsner Urquell, или Карлови Вари - и двете се намират на около час път. От Прага тръгнете на запад извън града и останете на D6 до изход 25. Тук завийте на 236; това ще ви отведе чак до впечатляващия замък.

7. Пивоварна Pilsner Urquell

https://maps.google.com/?ll=49.746758,13.387243&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на 100 км (60 км) югозападно от Прага в Плзен, пивоварната Pilsner Urquell е първата, която произвежда бледния лагер, известен като Pilsner. Историята на пивоварната показва колко страстни са чехите към бирата си, която наричат „пиво“. През 1838 г. жителите на Плзень бяха толкова отвратени от качеството на бирата в града, че изляха бъчви от нея пред кметството в знак на протест.

Пивоварите отговориха, като се обединиха, за да създадат Pilsner, която остава най -широко консумираната бира в страната днес. Обиколките на пивоварната включват дегустация на бира, докато близкият музей на бирата показва оборудване за варене и халби за бира.

Как да стигнем до пивоварната Pilsner Urquell

 • С обществения транспорт отнема около час и 40 минути, за да стигнете до пивоварната Pilsner Urquell. Просто се качете на влак за Пилзен от централната гара на Прага. След като слезете, ще откриете, че пивоварната е само на пет минути пеша.
 • Като алтернатива можете да направите екскурзия до пивоварната; това е чудесен вариант, ако искате да научите всичко за това как произвеждат своите вкусни напитки. След като обиколите музея, ще се насладите на вкусен местен обяд и Pilsner, преди да видите как се произвежда бохемска стъклена посуда. Дори ще имате възможност да си купите някои за спомен от прекрасен ден навън. Вижте отзивите и цените на пътуването.

6. Концентрационен лагер Терезин

https://maps.google.com/?ll=50.513332,14.166944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на около час път с кола от Прага, се намира концентрационният лагер Терезин, един от най -смразяващите напомняния за нацистката окупация през Втората световна война. За разлика от други лагери, предназначени за робски труд и унищожаване, бившият военен лагер от 18-ти век е част от сложна измама, за да заблуди външния свят да мисли, че затворените евреи се третират хуманно.

До 1944 г. Терезин се рекламира от нацистите като образец на еврейско селище, но повече от 38 000 души, интернирани там, умират от болести и глад. Голямата крепост в района обхваща гетото, докато Малката крепост отвъд река Оре е използвана за изтезания и разпити. Посетителите са свободни да се скитат из целия комплекс.

Как да стигнем до концентрационния лагер Терезин

 • За да стигнете до Концентрационен лагер Терезин от Прага отнема около час с автобус, а от главния автобусен терминал в столицата можете да вземете няколко различни линии; те ще ви отведат до Терезин, а указателните табели ще ви насочат към концентрационния лагер.
 • Също така отнема около час, за да стигнете до там, ако решите сами да шофирате до концентрационния лагер. Това обаче означава, че можете да комбинирате посещението си в Терезин със спирка в някое от живописните малки селца или живописни късчета провинция, които срещнете по пътя. От Прага се отправете на север от града и скочете по маршрут 8. Изключете, след като видите табели за Терезин, тогава трябва да видите паркинга за концентрационния лагер пред вас.
 • Ако искате да научите повече за тъжната и трогателна история на концентрационния лагер Терезин, си струва да направите обиколка с екскурзовод. С професионален водач на ръка ще научите за живота на затворниците и трагичните събития, които са се случили тук, преди да посетите Мемориала Терезин, за да отдадете почитта си. Вижте отзивите и цените на пътуването.

5. Замъкът Конопище

https://maps.google.com/?ll=49.779446,14.656667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

На юг от Прага се намира замъкът Конописте от 17-ти век, който ерцхерцог Франц Фердинанд превърна в своя лична ловна хижа през 1887 г. Наследникът на хабсбургския трон използва ложата широко до убийството си през 1914 г., събирайки най-голямата днес колекция от конни животни в Европа.

Ловни трофеи изпълват замъка и включват диви свине, грабливи птици и стотици рога. Хижата може да се похвали с изискана колекция от порцелан Майсен. Ровът на замъка е дом на две живи мечки, а пауни и други кокошки обикалят из имотите красиво подредени градини.

Как да стигнем до замъка Конопище

 • От Прага отнема малко повече от час, за да стигнете до замъка Конопище с обществен транспорт. Първо трябва да вземете 45-минутно пътуване с влак до Benesov u Prahy. Те заминават редовно и след като пристигнете, можете или да се разходите половин час през прекрасен парк или да вземете такси там.
 • Шофирането до там е друг вариант; това е много лесно да се направи и отнема само 45 минути. Просто тръгнете на юг от града по маршрут 1, след което изключете, след като стигнете до маршрут 3; това ще ви отведе до Бенешов. Оттук ще видите табели, които ви насочват към замъка. След като разгледате замъка, можете да изберете да шофирате, за да посетите средновековния град Кутна Хора, който се намира на около час път на изток.
 • Друг вариант е да направите обиколка с екскурзовод до замъка. Това не е лоша идея, ако се интересувате да научите повече за нейната история и невероятни художествени съкровища. Разположен в красива обстановка, замъкът е очарователен за изследване, а славната му розова градина е също толкова прекрасна, за да се отпуснете. Вижте отзивите и цените на пътуването.

4. Карлови Вари

https://maps.google.com/?ll=50.233334,12.866667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Карлови Вари, кръстени на Карл IV, крал на Бохемия и император на Свещената Римска империя, който основава града през 1370 г. Той е известен със своите горещи извори и своята цветна и причудлива архитектура. Поредица от природни бедствия унищожиха повечето сгради, съществували преди разцвета на Карлови Вари през 18 -ти и 19 -ти век, но градът все още е доста величествен и живописен, а спа центърът все още е отворен повече от шест века по -късно. Той също така все още твърди, че чудодейно лекува десетки до стотици заболявания.

Как да стигнем до Карлови Вари

 • Най -бързият и евтин начин да стигнете до Карлови Вари е с автобус и те тръгват на всеки час от Прага Флоренц - главният автобусен терминал в столицата. Пътуването отнема малко повече от два часа и след като пристигнете, ще откриете, че всички забележителности на града са на пешеходно разстояние.
 • Малко по -бързо е да шофирате сами до Карлови Вари, а това означава, че бихте могли да отклоните леко и да спрете при замъка Кривоклат на връщане към Прага. За да стигнете до Карлови Вари, тръгнете на запад от центъра на града и вземете маршрут 6, който ще ви отведе директно там. Докато този маршрут включва такси, той трябва да ви отведе за по -малко от два часа.
 • Много посетители на Прага, които също искат да проверят Карлови Вари, предпочитат да направят обиколка с екскурзовод; това е един от най -добрите начини да видите града и да не се притеснявате да стигнете до там и обратно. Освен че ще ви разведе из красивия курортен град, обиколката ви позволява също да видите как работят стъклени духачи и да опитате легендарната алкохолна напитка в града, така че да усетите вкуса на местния живот. Вижте отзивите и цените на пътуването.

3. Замъкът Карлщайн

https://maps.google.com/?ll=49.939445,14.188056&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Някога лятната резиденция на Карл IV, замъкът Карлщайн е лесна еднодневна екскурзия от Прага, което го прави удобна и популярна атракция както за туристи, така и за местни жители. Походът до крепостта на върха на хълма предлага прекрасна гледка към нейните кули и кули, както и към красивия град отдолу.

Вътре звездната атракция на замъка е параклисът на Светия кръст, където са били поместени бижутата на краля. Въпреки че замъкът е напълно възстановен в първоначалното си средновековно състояние, повечето стаи са извън границите на широката публика. Фасадата на разказите на замъка обаче прави Карлщайн заслужаващ посещение.

Как да стигнем до замъка Карлщайн

 • Разположен само на югозапад от Прага, до замъка Карлщайн е доста лесно да се стигне с обществен транспорт, въпреки че ще трябва да се разхождате за 20 до 30 минути, след като пристигнете на жп гара Карлщайн. От главната гара на Прага отнема 50 минути, за да стигнете до Карлщайн, а живописното пътуване ще ви отведе по бреговете на река Берунка. Влаковете тръгват на всеки половин час и след като слезете, можете или да следвате пешеходни знаци до замъка пеша, или да се качите в такси, за да избегнете разходката.
 • С кола отнема само половин час, за да стигнете до замъка Карлщайн от столицата, в зависимост от трафика. Излезте от Прага по маршрут 4 и завийте по E50 към Збузани. На изход 19 отново изключете и продължете по маршрут 10121, след което просто трябва да следвате знаците, които ви насочват към замъка. След като видяхте Карлщайн, можете да шофирате малко по -далеч, за да видите замъка Кривоклат, който не лежи твърде далеч.
 • Ако искате да научите повече за очарователната история на замъка Карлщайн, струва си да се присъедините към обиколка с екскурзовод, която ще ви разведе из крепостта. С експертно ръководство под ръка ще разгледате приказния императорски дворец, кладенеца и параклиса на Светия кръст. Където и да отидете, ще виждате отблизо всички фантастични стенописи, картини и съкровища, които украсяват пищните зали и стаи на замъка. Вижте отзивите и цените на пътуването.

2. Кутна Хора

https://maps.google.com/?ll=49.950001,15.266667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Средновековният град Кутна Хора на 80 км (50 мили) източно от Прага е дом на известната „Костна църква“, Седлец костница. Разположен под Църквата на всички светии, интериорът на малкия римокатолически параклис е украсен с човешки кости от приблизително 70 000 души, убити от язви и войни, и включва полилей, който съдържа поне една от всяка кост в човешкото тяло.

Със сводестия си таван и богато украсени стенописи, катедралата „Света Варвара“ от 14-ти век също си заслужава да бъде видяна. Други забележителности в този древен град за добив на сребро включват Италианския двор, където някога са били сечени монети, и замъка Градек, който предлага обиколка на шахта от 15-ти век.

Как да стигнем до Кутна гора

 • От Прага отнема само час с влак, за да стигнете до главната гара Кутна Хора, а когато пристигнете, известната „Костна църква“ се намира само на десет минути пеша. Тъй като центърът на Кутна Хора се намира на около половин час пеша, след като посетите църквата, може да искате да вземете автобус S28 до центъра на града, където ще намерите всички останали негови невероятни забележителности на показ .
 • Шофирането до Кутна гора отнема малко повече от час. Най -лесният начин да стигнете до там е да вземете маршрут 1, насочен на югоизток от столицата и да изключите на изход 10. Това ще ви отведе до маршрут 2, който просто трябва да останете по целия път до Кутна гора. Пътуването с кола означава, че можете да прекарате колкото искате в града, без да се притеснявате, че ще стигнете до обществения транспорт до там и обратно.
 • Прекрасен начин да разгледате всички основни забележителности в Кутна Хора е да се запишете за обиколка с екскурзовод, която ще ви разведе из великолепния средновековен център. Сред многото акценти, които ще видите, са смразяващата Костна църква и величествената катедрала „Света Варвара“, докато свободното време ви позволява да разгледате центъра в свободното си време. Вижте отзивите и цените на пътуването.

1. Чески Крумлов

https://maps.google.com/?ll=48.816666,14.316667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Средновековният замъчен град Чески Крумлов на 170 км (105 мили) южно от Прага се намира на прелез в река Вълтава, което го прави важен град за търговия от 14 до 17 век. Повечето от оригиналната архитектура на града все още е непокътната. Издигнат на хълм с изглед към криволичещите бримки на река Вълтава, огромният замък Чески Крумлов доминира над града.

В допълнение към изящния интериор на замъка, теренът разполага с голяма градина в стил рококо с наскоро реставриран сложен фонтан. Със своите оригинални сценични машини, реквизит и декорации, бароковият театър на замъка също е забележителен.

Как да стигнем до Чески Крумлов

 • От главната гара на Прага отнема малко по -малко от три часа, за да стигнете до Чески Крумлов с влак, а по пътя преминавате през някоя прекрасна природа. Има обаче само един директен влак там и обратно всеки ден съответно в 8 часа сутринта и 14 часа. Друга алтернатива е първо да вземете влак до Ческе Будейовице и след това да преминете към Чески Крумлов, ако нито едно от тези часове не отговаря на вашия график. След като пристигнете, всичко в живописния град е на пешеходно разстояние.
 • С кола отнема само два часа път с кола до Чески Крумлов и упътванията не могат да бъдат по -лесни. Просто се отправете на югоизток от Прага по D3, след което се преместете по маршрут 3, който ще ви отведе през целия път. След като разгледате града до насита, можете да посетите замъка Конопище или замъка Карлщайн, които и двете се намират на връщане към Прага.
 • Друг вариант за посещение на Чески Крумлов е да се присъедините към обиколка с екскурзовод, която ще ви разведе из великолепния град. С водач под ръка, който да ви разкаже за невероятните забележителности, на които попадате, да се скитате из неговите тесни, криволичещи улички е като да се върнете назад във времето. Безспорният акцент е зашеметяващият замък Чески Крумлов, който величествено гледа към града. Вижте отзивите и цените на пътуването.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: