Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Фриденсрайх Хундертвасер е австрийски художник и архитект, който прекарва цялата си кариера, защитавайки кривата на органичната природа срещу права линия. От средата на 70 -те всички негови невероятни сгради бяха ергономично извити и екологично интегрирани с природните особености на ландшафта. Този списък предоставя преглед на някои от най -добрите примери за типични Архитектура на Хундертвасер с неравни подове, уникални прозорци и спонтанна растителност.

12. Хундертвасерхаус, Бад Соден

https://maps.google.com/?ll=50.141960,8.496872&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Сградата „Hundertwasser in den Wiesen“ в малкия град Bad Soden е проектирана като етажна собственост от 22 единици. Сградата включва както нова структура, самата Hundertwasserhaus, така и историческа структура, първата къща за баня в Bad Soden, която е включена в дизайна. Цялостният характер на сградата е много различен от традиционната германска архитектура с нейната сложна украса от остъклени колони с мъниста, наподобяващи позлатени куполи във формата на лук на ислямски джамии и балдахин, подобни на използването на покриви, наподобяващи древна храмова архитектура.

11. Гара Uelzen

https://maps.google.com/?ll=52.969723,10.553056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Оригиналната жп гара Uelzen е силно повредена в резултат на Втората световна война. Той е реновиран за Expo 2000 по планове на Хундертвасер. Като станция, ориентирана към околната среда и културата, станцията Uelzen сега се продава като Hundertwasser-Bahnhof Uelzen. Днес това е една от популярните туристически атракции на града.

10. Роналд Макдоналд Хаус

https://maps.google.com/?ll=51.431484,6.988778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Домът на Роналд Макдоналд в Есен е една от 16 къщи в Германия, осигуряваща дом извън дома за семейства на тежко болни деца, лекувани в близките болници. Сградата, със 17 специални стаи, е проектирана лично от Фриденсрайх Хундертвасер. Всеки колоритен дизайнерски елемент на тази къща също има определен смисъл, от обгръщащата структура, предназначена да прегърне временните гости, до дърветата, носещи живота, които се простират от вътрешните стени.

9. KunstHausWien

https://maps.google.com/?ll=48.210918,16.393389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

KunstHausWien (Art House Vienna) представя единствената в света постоянна експозиция на Хундертвасер. Той също така е домакин на редовни временни изложби на други художници. Музеят е създаден чрез ремонта на сградата от 1892 г., в която се помещава мебелната фабрика Thonet, която създава емблематичния стол за бистро. Цялата сграда е реновирана в типичен стил Хундертвасер, с вълнообразни, вълнообразни подове и забележима липса на прави линии. Намира се на по -малко от половин миля от известния Хундертвасерхаус.

8. Хундертвасерхаус, Плохинген

https://maps.google.com/?ll=48.709885,9.415865&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Къщата Хундертвасер в Плохинген е архитектурно и художествено око в този град в Южна Германия. Вътрешният двор на комплекса е проектиран от Хундертвасер. Той се отличава с весели цветове, заоблени форми, причудливи балкони върху успокоени керамични стълбове, керамични ленти, символизиращи ивици дъжд, изтичащи от сградата, и дървета, поникнали от камъни и покриви.

7. Винарна Кихот

https://maps.google.com/?ll=38.417992,-122.323479&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Винарна Кихот в долината Напа, Калифорния е единственият проект в САЩ, построен от Хундертвасер. Собственикът, Карл Думани, искаше да създаде малка и устойчива винарна и създаде приятелство с архитект Хундертвасер. Отчасти поради необичайния процес на проектиране и методите на изграждане на Хундертвасер, бяха необходими 10 години за завършване на структурата. Избата е проектирана с керамични плочки, неправилно заоблени и боядисани колони и умишлено неравни подове. Сградата на винарната е доминирана от лук, покрит със златни листа, както и жив покрив, покрит с трева, храсти и дървета.

6. Зелена цитадела

https://maps.google.com/?ll=52.126884,11.634249&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в сърцето на Магдебург от 2005 г., Зелената цитадела (Gruene Zitadelle) е последният проект на Хундертвасер. Първоначално той беше помолен да смени обикновена къща в източногермански стил, но с развитието на идеята беше решено да се построи напълно нова сграда. В сградата се помещава хотел с 42 стаи, всички по различен дизайн, театър, офиси, магазини, детска градина и 55 апартамента. Сградата получи титлата си поради големия брой дървета, които растат в двора, на етажите и на покрива.

5. Хундертвасеркирхе

https://maps.google.com/?ll=47.070240,15.125647&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Хундертвасеркирхе или енорийската църква "Света Барбара" е цветно и весело място за поклонение в австрийския град Бернбах в Щирия. Оригиналната църква е построена през 50 -те години и е преработена от Хундертвасер заедно с архитекта Манфред Фуксбихлер. Кулата, покривът, фасадите, куполът от златен лук и други куполи са богати и с разнообразна форма. Сградата е заобиколена от 12 порти, представящи основните религии и култури.

4. Рогнер-Бад Блумау

https://maps.google.com/?ll=47.124245,16.046469&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Rogner-Bad Blumau е горещ спа курорт, близо до град Bad Blumau в Австрия. Стремейки се да създаде синергия между човека, природата и архитектурата, Хундертвасер измисли приказен екстериор и прекрасно извиващ се интериор, където правите ръбове нямат място и нито един от 2400 прозорци не са еднакви. Някои от стаите са под земята, с прозорци към осветени вътрешни дворове, докато други следват подвижния дизайн на околния пейзаж. Горещите извори също осигуряват топлина и генерират енергия за курорта.

3. Waldspirale

https://maps.google.com/?ll=49.885555,8.655833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Завършен през 2000 г., Waldspirale е жилищен комплекс в германския град Дармщат. Името се превежда на английски като горска спирала, отразяваща както общия план на сградата, така и факта, че тя има зелен покрив. Той съдържа 105 апартамента, гараж за паркиране, павилион, както и кафене, разположено в горната част на спиралата. Нито един от над 1000 прозореца на Waldspirale не е същият; всички те са уникални. По същия начин във всеки апартамент са прикрепени различни дръжки към вратите и прозорците. Някои от апартаментите са декорирани в личен стил на Хундертвасер и показват цветните плочки във ваната и кухнята, характерни за творчеството му.

2. Кула Кухлбауер

https://maps.google.com/?ll=48.817001,11.842278&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Кулата Kuchlbauer е 35 -метрова кула за наблюдение на територията на пивоварната Kuchlbauer в Abensberg, град в Долна Бавария в Германия. Хундертвасер умира през 2000 г. по време на фазата на планиране на структурата и кулата е завършена след смъртта му под ръководството на Леонхард Салек, собственик на пивоварната, с архитект Петер Пеликан, който наблюдава строителството.

1. Хундертвасерхаус

https://maps.google.com/?ll=48.207222,16.394167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Hundertwasserhaus е цветна жилищна сграда близо до центъра на Виена в квартал Ландщрасе. Хундертвасер разработва концепцията с известния архитект Кравина, който прави дизайна на сградата. Всеки от 52 апартамента е с различен цвят; някои току -що излязоха от сградата, с няколко дървета, покриващи покривите, докато повече дървета растат вътре в други единици, като крайниците им стърчат през прозорците. Строителството на иновативната жилищна сграда приключи през 1985 г .; днес тя е неразделна част от културното наследство на Виена.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: