Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

От богатата си келтска култура до спиращата дъха красота на нейните разнообразни пейзажи, Ирландия е туристическа дестинация, която отговаря на почти митичната си репутация. Изумруденият остров наистина е толкова зелен, забележителностите са наистина грандиозни, а хората са наистина приятелски настроени. Въпреки малкия си размер, оживените градове и разпръснатите предградия, Ирландия все още може да се похвали с участъци от пътища и пътеки, където посетителите могат да се чувстват така, сякаш имат острова само за себе си.

Тези, които търсят по -общителен опит при пътуване, трябва само да влязат в квартална кръчма, за да се чувстват като у дома си. Независимо дали прекарвате нощта в древен замък, карате велосипед по крайбрежната носа или разглеждате келтски артефакти в музей от световна класа, Ирландия оставя магия на всеки посетител.

Политически Ирландия е разделена между Република Ирландия и Северна Ирландия, част от Обединеното кралство. Нашата селекция от най -добрите места за посещение в Ирландия обхваща целия остров.

10. Голуей

https://maps.google.com/?ll=53.271942,-9.048889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -големият град в Западна Ирландия, Голуей е най -известен със своите художествени галерии и магазини, повечето от които са разположени по криволичещите алеи и калдъръмени улички на очарователния средновековен квартал на града. С няколко места за музика на живо и процъфтяваща пъб сцена, Голуей се счита и за основен център за традиционна ирландска музика.

Пристанищният град е известен и като едно от малкото останали места в Ирландия, където ирландският език все още се говори по улиците. Пълен със забавление, история и култура, Голуей е идеална дестинация за всеки посетител, който търси истинско ирландско пътуване.

9. Аранските острови

https://maps.google.com/?ll=53.116669,-9.700000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположени край западното крайбрежие на Ирландия в устието на залива Голуей, островите Аран на Инишмор, Инишмаан и Инишир привличат посетители от векове. Изолирани от континента, жителите на островите поддържат по -традиционен начин на живот, отколкото в други части на Ирландия, предлагайки на посетителите поглед към богатото минало на страната.

Тъй като на Inishmore, най-големия от трите острова, са разрешени не повече от 100 превозни средства, бъгита, теглени от коне, пренасят посетители през каменни вили във ферма, за да се насладят на невероятна гледка от върховете на варовикови скали. Inishmore има 2000-годишна каменна крепост, кацнала на 90-метрова скала, която също си заслужава да бъде проучена.

8. Полуостров Дингъл

https://maps.google.com/?ll=52.193333,-10.083889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Полуостров Дингъл обхваща най-западния край на Ирландия, предлагайки на посетителите привлекателността на далечна дестинация с удобството на близкия град. Пейзажът е осеян с останки от селища от бронзовата епоха, праисторически каменни маркери и повече от 500 монашески каменни хижи.

Монасите, живеещи в така наречените кошери, или клохани, помогнаха да се запази обучението по време на тъмните векове. Сърфирането и уиндсърфингът са популярни занимания по плажовете на полуострова. С изискани ресторанти, добро настаняване и оживена кръчма, Dingle Town предлага забавление и релакс в края на деня.

7. Глендалоу

https://maps.google.com/?ll=53.010277,-6.327500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Само на няколко километра южно от Дъблин се намира Глендалоуг, манастир, основан през 6 век от Сейнт Кевин, монах отшелник, който фигурира в традиционните ирландски легенди. Някога главна поклонническа дестинация в Ирландия, Глендалоу продължава да привлича посетители от цял свят.

Разположен в близост до две езера в долина, заобиколен от гори, посетителите са привлечени от живописната красота на района, както и от богатата му история. Най-голямата структура в манастира е недовършена катедрала от 9-ти век, но именно Кръглата кула, която много посетители намират за най-забележителна. Оборудвана с издърпваща се стълба, 30-метровата (110-футова) кула служи като убежище в краен случай по време на набезите на викингите.

6. Дъблин

https://maps.google.com/?ll=53.347778,-6.259722&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Столицата на Република Ирландия, Дъблин е изненадващо голяма за страна с общо население от около пет милиона души. Повечето от жителите на града обаче живеят в отдалечени предградия, а основните туристически дестинации на Дъблин се намират в центъра на града.

Град с хилядолетно минало, Дъблин е едновременно исторически град и оживено модерно пристанище. Градът съхранява своето минало, като никога не забравя да живее в настоящето.

Други градове в Европа може да са известни с изкуство или музика; Дъблин е известен със своята литература. Дъблин е дом на литературни гиганти като Оскар Уайлд, Джеймс Джойс и Джордж Бернард Шоу, така че не е изненада, че една от най-големите забележителности на града е книга на 1200 години. Разположена в Тринити Колидж, алма матер на писатели като Брам Стокър и Самюъл Бекет, Книгата на Келс е рядко, украсено копие на четирите евангелия от Новия Завет.

Историческите забележителности включват Дъблинския замък, норманска крепост, построена през 1204 г., и катедралата Свети Патрик, завършена през 1260 г. и все още най -голямата катедрала в страната. За своята колекция от праисторическо злато, келтско изкуство и артефакти на викингите, Националният музей на Ирландия също си заслужава да бъде посетен.

Спокойните местни жители са общителни хора, известни със своята остроумие, чар и страст към добрата храна и напитки. Последното може да обясни защо складът на Гинес, домът на известната ирландска напитка, е най -посещаваната атракция в Ирландия. Също толкова популярни са градските кръчми, от които литературните пъбове са многогодишни любимци. Актьорите водят посетители от кръчма до кръчма покрай литературни забележителности и се наслаждават на участниците с откъси от най -известните автори на Дъблин.

Независимо дали разглеждате музея на Джеймс Джойс или разменяте истории с местните на пинта Гинес, посещението в Дъблин е уникално и запомнящо се преживяване. Посетителите идват с вълнуващ разказ, който ще обичат да споделят с другите години напред.

5. Гигантска пътека

https://maps.google.com/?ll=55.240833,-6.511667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в основата на стръмни скали на североизточния бряг на Ирландия, Giant’s Causeway е естествено скално образувание, което наистина изглежда така, сякаш е създадено от гиганти. Образуването на пчелна пита от повече от 37 000 шестоъгълни базалтови колони изглежда твърде геометрично перфектно, за да бъде оформено от природата.

Бяха необходими 60 милиона години движение на тектонски плочи, потоци от лава и ерозия, за да превърнат стъпковите каменни колони в сегашната им форма. Пътеките на върха на скалите предлагат страхотна гледка към скалите, а стълбището води до морското равнище. Близък посетителски център също предлага пешеходни обиколки и пътувания с микробус до обекта.

4. Национален парк Киларни

https://maps.google.com/?ll=51.993332,-9.557222&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в югозападна Ирландия в графство Кери, Националният парк Киларни е създаден през 1932 г., когато имотът Muckross е дарен на страната. Викторианската къща Muckross House сега служи като център за посетители на парка, а обширните градини на имота са популярни атракции в парка.

За много посетители обаче трите езера на парка са най -голямото привличане. Населени от лебеди и видри и заобиколени от гори, населени от единственото родно стадо ирландски благородни елени, разходките с лодка по езерото предлагат срещи с диви животни, както и живописни гледки. Широка мрежа от изпъстрени пътеки приканва към проучване пеша, велосипед или каруца.

3. Bru na Boinne

https://maps.google.com/?ll=53.692841,-6.449320&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Останки от древното минало на Ирландия се срещат в цяла Ирландия, но могилите Бру на Бойн в долината Бойн не трябва да се пропускат. Три от 5000-годишните надгробни могили са напълно разкопани и са отворени за посетители: Newgrange, Knowth и Dowth.

Със своите издълбани гранитни камъни и бяла кварцова фасада, Newgrange е най -забележителният. Централен проход води до сводести камери, където са открити кремирани останки и гробове от най -малко петима души. Могилата на Ноут е най -известна със своите 250 украсени камъка, някои от които изглежда са местни карти. В Dowth няма обществен достъп, но посетителите могат да се изкачат на могилата, за да се насладят на гледката.

2. Пръстенът на Кери

https://maps.google.com/?ll=51.948891,-9.917500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -популярното живописно шофиране в Ирландия, Ring of Kerry е магистрала с дължина над 160 км (100 мили), която минава по крайбрежието на живописния полуостров Айвераг на острова. Повечето посетители започват и завършват обиколката си в оживения град Киларни; разбиращите пътешественици избират по-малкото пренаселено красиво село Кенмаре като база.

Забележителностите по Пръстена включват най -високата планина в Ирландия Carrantuohill, няколко девствени езера, средновековен манастир и праисторическата крепост Staigue, която се отличава с дебели каменни стени, изградени без хоросан. Няколко крайбрежни градове и курорти по маршрута се гордеят с пясъчни плажове, което ги прави очарователни странични дестинации, когато времето е топло.

1. Скалите на Мохер

https://maps.google.com/?ll=52.936111,-9.470833&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Нито едно посещение в Ирландия не е пълно, без да прекарате известно време, наслаждавайки се на гледката от висока скала с изглед към Атлантическия океан, а Скалите на Мохер пренасят това преживяване до спиращи дъха нови висоти. Издигайки се на почти 210 метра (700 фута) от бреговата линия, участъкът от скали привлича почти един милион посетители всяка година, което го прави едно от най -популярните места за посещение в Ирландия.

Разбираемо, достъпът до скалите е ограничен при ветровито време. Предлаганите обиколки с лодка на кея в Дулин дават възможност на посетителите да се насладят на скалите от различна гледна точка.

Карта на Ирландия

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: