Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Йонийските острови са сред най-обичаните от 6000-те острова в Гърция, известни със своята поразителна красота и целогодишен умерен климат, както и с богатата си история. Със своите скалисти брегове, извисяващи се планини и дълбоки средиземноморски сини води, те дължат драматичните си пейзажи на сеизмичната активност, която откъсна островите от континента преди еони. Обитавани още от епохата на палеолита, островите са изпълнени с културни забележителности, които позволяват на посетителите да надникнат в историческото и митологично минало на Гърция, а с такава красива природа те също са популярни дестинации за дейности на открито. Подкрепени от модерна инфраструктура, Йонийските острови са идеални за тези, които просто търсят почивка и релакс.

7. Китира

https://maps.google.com/?ll=36.250000,23.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Част от първоначалните седем Йонийски острова, Китира се намира близо до южния край на полуостров Пелопонес. През дългата история на острова стратегическото му морско местоположение привлича морски търговци и завоеватели от целия познат свят, което води до култура, която е по -разнообразна от другите Йонийски острови. От византийските стенописи от 13-ти век, открити по стените на пещера в Милопотамос, до минойските бронзови идоли, открити на върха на планината Свети Георги, археологическите съкровища на острова отразяват културното разнообразие на острова. В допълнение към красивите плажове на Китира, районът Милс в Милопотамос с неговите воденици и езера също заслужава да бъде проучен.

6. Пакси

https://maps.google.com/?ll=39.200001,20.166668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -малките от Йонийските острови, Paxi е с дължина само 13 км (8 мили) и може да бъде достигнат само с лодка, което прави острова популярна точка за спиране на яхти. Известен още като Paxos или Paxoi, Paxi привлича посетители, търсещи по -ексклузивна ваканционна изживяване, а със своите луксозни курорти и бутикови магазини островът има много атракции, които да зарадват дори най -космополитния пътешественик. В Пакси има великолепни плажове, а южното крайбрежие разполага с около 40 морски пещери, които можете да разгледате. Древните руини на венецианската крепост Агиос Николаос също заслужават да бъдат посетени.

5. Лефкада

https://maps.google.com/?ll=38.716667,20.650000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Заобиколен от две дузини островчета, Лефкада се свързва с континенталната част на Гърция чрез плаващ понтонен мост и дълъг път. Лесно достъпният остров е популярна ваканционна дестинация, предлагаща на посетителите множество развлекателни, природни и културни забележителности. Западната страна на острова има най -добрите плажове, докато ветровитият юг е любимо място за кайт сърф и парапланеризъм. Град Лефкада разполага с най-интересните културни институции на острова, които включват крепостта от 12-ти век Агия Мавра и библиотеката Чарамоглеус Ейдики Лефкадиаки. Археологическият музей разполага с впечатляваща колекция от артефакти, датиращи от епохата на палеолита до IV век пр.н.е.

4. Итаки

https://maps.google.com/?ll=38.366669,20.716667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Винаги свързан с приказката на Омир за Одисей, Итаки, известен също като Итака или h, се счита за родния остров на известния гръцки герой. Някои от забележителностите, споменати в древния фолклор, включително извора Аретуса и пещерата на нимфите, са на пешеходно разстояние от столицата Вати. Вати е дом на повечето от най -добрите културни забележителности на острова, включително Фолклорния и морския музей, Археологическия музей и катедралата Панагия, която се гордее с икона Разпятие, за която се смята, че е изработена от испанския художник от Възраждането Ел Греко.

3. Кефалония

https://maps.google.com/?ll=38.250000,20.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Известна още като Кефалония, Кефалония е най -големият от Йонийските острови и един от най -живописните. Столицата на острова Аргостоли стои като амфитеатър с изглед към лагуната Кутавус, природен резерват, който е както точка за спиране на мигриращите птици, така и на костенурките Loggerhead. Пещерата на езерото Мелисани близо до главното пристанище на острова, Сами, е задължителна природна атракция. Веднъж място за поклонение на бог Пан, езерото се захранва от морска вода, течаща под земята от противоположната страна на острова. Заобиколен от планини, Сами Бийч също си заслужава да бъде посетен. Красивият плаж от бял камък също е по-малко претъпкан от по-популярния плаж Миртос на западното крайбрежие на острова.

2. Закинтос

https://maps.google.com/?ll=37.799999,20.750000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -близкият островен съсед на Кефалония на юг, Закинтос е третият по големина от Йонийските острови. Известен още като Занте, островът е известен с разнообразното си крайбрежие, което варира от скалисти скали по западното крайбрежие и пещери на север до защитени пясъчни плажове на юг и изток. Плажовете по южния полуостров Василикос са едни от най -популярните дестинации на острова. Разходка с лодка за разглеждане на Сините пещери на северния край на нос Скинари е незабравима дейност. В ранната сутрин синият цвят на морето се отразява в надвисналите арки на пещерата.

1. Корфу

https://maps.google.com/?ll=39.666668,19.750000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -северният и най -популярен от Йонийските острови, Корфу е остров, тясно свързан с историята и митологията на Древна Гърция. Известен също като Kerkyra, Корфу има традиция в туризма, която датира от повече от 130 години. Островът, на който Одисей спря, преди да се върне в Итака, е известен със своите културни институции и с живописните си плажове и курорти. Корфу също отразява разнообразните културни и архитектурни влияния на многото чужди империи, управлявали го през вековете от римска до византийска, венецианска, британска и френска. Старият град на Корфу има някои от най-добрите исторически забележителности, включително Старата крепост от 15-ти век и Спианада, огромен парад и парк, заобиколен от зашеметяваща архитектура от 19-ти век, като двореца Свети Михаил и Георги.

Настаняване: Къде да отседнете в Корфу

Вижте също: Най -добрите атракции на Корфу

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: