Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

С достъп до тюркоазените Кариби и лазурния Тихи океан, Панама е атрактивно тропическа през цялата година. Като добавим към това отличните плажове и феноменалната природна природа и не е изненада, че това е една от най-благоприятните за туристи дестинации в Централна Америка.

Макар че може да е известен със своя емблематичен морски воден път, който свързва Тихия океан с Атлантическия океан, Панама може да предложи на посетителите много повече от Панамския канал - въпреки че виждането на този изкуствен шедьовър е незабравимо. От планински села и градове небостъргачи до плантации за кафе и островни архипелази, в Панама има по нещо за всеки. Ето един поглед към най -добрите места за посещение в Панама:

10. Ел Вале де Антон

https://maps.google.com/?ll=8.600800,-80.130302&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ел Вале де Антон е живописно малко панамско селце в провинция Кокле в Централна Панама. Заобиколени от древна вулканична калдера, местните семейства се катерят по хълмовете и плуват тук от векове, което го прави най -старият непрекъснато окупиран вулканичен обект на Земята. Поради своята изолация от останалата част от цивилизацията, това е отличен пример за Стара Панама, където животът е по -бавен и предпочитаният начин на транспорт е велосипед.

Няма да намерите много от западната потребителска култура в селото - най -туристическите възможности са сладолед и пицария, отворени само през уикендите. Вместо това акцентът в El Valle de Anton е върху природата - и има много. Посетете местната оранжерия за орхидеи или спасителната станция на земноводни, където се намират само някои от 10 000-те силни растения в Панама и стотици видове земноводни. Близките гори предлагат отлично наблюдение на птици, а долините на Ел Вале са дом на впечатляващ набор от водопади, както и някои редки златни жаби.

9. Перлени острови

https://maps.google.com/?ll=8.333333,-79.116669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Перлените острови на Панама са група от острови в Тихия океан, които се представят силно през трите сезона на риалити телевизионното шоу Survivor. Някои от най-красивите острови в света, те се характеризират с залесени острови и перлено-бели пясъчни плажове. Докато по -голямата част от красотата на островите се крие в тяхната изолация, остров Контадора е най -развитият и може да се похвали с два луксозни туристически курорта.

Някога дом на местни индианци до 16-ти век, Перлените острови бяха превзети от испанците, които дойдоха в търсене на перли, търсения съименник на острова. Перлената индустрия беше видна тук и те бяха преброени, регистрирани и изпратени от остров Контадора (което означава „остров за броене“). По -голямата част от дейностите заобикалят релаксацията: слънчеви бани на един от многото превъзходни плажове, наблюдение на риби и китове или изследване на старото корабокрушение, което лежи ръждясало от другата страна на Плая Ларга, най -големия плаж на остров Контадора.

8. Вулкан Бару

https://maps.google.com/?ll=8.808000,-82.542999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Вулкан Бару е най -високият връх в Панама, предлагащ някои от най -невероятните гледки към Коста Рика и Тихия и Атлантическия океан. Разположена в провинция Чирики на тихоокеанския запад, планината се достига най -добре на разсъмване, когато можете да станете свидетели на омайващ изгрев от върха. Има два начина, по които можете да се уверите, че достигате върха навреме: или можете да започнете похода около полунощ и да се върнете по -късно през деня, или можете да се изкачите предишния ден и да лагерувате в къмпинга Fogones близо до върха.

Има два маршрута за избор. Маршрутът Бокете е най -лесният (но все още много предизвикателен) и отнема пет до осем часа за изкачване и три до пет часа за спускане. Много хора предпочитат да поемат по маршрута Boquete нагоре и по маршрута Volcan надолу, който е по -стръмен и много по -живописен. Тъй като ще изкачите общо 3474 метра над морското равнище, уверете се, че оставяте достатъчно време за аклиматизация, тъй като леката височинна болест е риск.

7. Залив Чирики

https://maps.google.com/?ll=7.933333,-82.250000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Заливът Чирики се простира по крайбрежието на Тихия океан между Коста Рика и полуостров Азуеро. Състои се от безброй живописни морски острови и плажове, покрити с гори и кокосови палми, включително два национални парка - Национален парк Голфо де Чирики и Национален парк Койба, който е и най -големият остров в Панама.

Създаден през 1994 г., този морски парк защитава хиляди хектари коралови рифове, някои от най -богатите мангрови гори в Централна Америка и някои славни крайбрежни ливади. Най -туристическите предложения могат да бъдат намерени на островите Cala Mia Island Resort, Isla Palenque и Isla Secas.

Националният парк Койба е популярно място за наблюдение на гърбави китове между май и ноември, а тюлените от Галапагос понякога могат да се видят на далечния остров Монтуоса. За тези, които предпочитат просто да се мотаят и да се насладят на живота на острова, се насърчават слънчеви бани на един от невероятните плажове, докато тези, които търсят малко повече активност, могат да го открият като сърф, гмуркане или спортен риболов.

6. Бокете

https://maps.google.com/?ll=8.780000,-82.440002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположено в провинция Chiriqui в Тихия океан, село Boquete е чудесно място да се насладите на малко R&R. Насладете се на много чист планински въздух, докато сте заобиколени от мозайка от красиви кафени плантации. Дом на изненадващ брой северноамерикански емигранти, това малко градско планинско село се е превърнало в дестинация за здравен туризъм, с редица луксозни спа центрове и хотели.

За тези, които търсят адреналин, Boquete се фокусира върху открито, с приятна температура през ниските 70 -те години през цялата година - нещо, което му дава прякора „Земята на вечната пролет“. Той също е наречен „Долината на цветята“. “и предлага по-малко известна алтернатива на туристическите привличания на Коста Рика. Тук можете да бъдете толкова приключенски, колкото смеете. Отидете с цип през тропическите гори, рафтинг с бяла вода, разходка по вулкана Бару или преход в търсене на маймуни-вой и блестящ кетцал. Или просто отделете време да разгледате живописните плантации за кафе в региона, отпивайки от едни от най -добрите варени напитки в света.

5. Санта Каталина

https://maps.google.com/?ll=7.633415,-81.259277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Може да е просто тихо рибарско селце край тихоокеанското крайбрежие на Панама, но Санта Каталина е една от най -добрите туристически дестинации в страната. Всъщност отдалечеността и непокътната автентичност на селото привличат повечето туристи. Като допълнение към това, Санта Каталина е популярно място за сърф и гмуркане с фантастични плажове, както и честа врата към националния морски парк Coiba.

Санта Каталина е достатъчно малка, за да може да бъде изследвана напълно чрез ходене. Туристите няма да намерят големи забележителности, изкуствени атракции или търговски центрове в това старомодно село, но това, което ще открият, са приятелски настроени хора, спокойна атмосфера и пясъчни плажове, предлагащи плуване, гмуркане с шнорхел, гмуркане и спортен риболов. С някои от най -добрите и редовни почивки за сърф в цяла Централна Америка, Санта Каталина също е мечтата на сърфиста. Идиличните пейзажи около селото предлагат езда и възможности за наблюдение на птици.

Тъй като до Санта Каталина може да се стигне само по един, но ветровит асфалтиран път от Сона, се препоръчва да пътувате през деня, тъй като добитъкът може да причини внезапни опасни препятствия.

4. Островите Сан Блас

https://maps.google.com/?ll=9.570000,-78.820000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Островите Сан Блас са колекция от острови край бреговете на Карибите. Те се самоуправляват от местното племе Куна Яла, което говори Тулекая - техен собствен език. Популярна туристическа дестинация по маршрута между Колумбия и Панама, островите бавно стават все по -туристически. И все пак дори днес можете да станете свидетели на ежедневието в местна общност, където електричеството не винаги е даденост и банкоматите не съществуват. Посетителите се съветват да носят много пари за посещението си.

Времето, прекарано на островите Сан Блас, се състои от слънчеви бани на девствените плажове, облицовани с палми, както и плуване, гмуркане с шнорхел и гмуркане сред стотици видове тропически риби. Пешеходните пътеки сред буйната растителност предлагат гледки към цветни птици и призиви на виещи маймуни. Посещението на индианците от Куна Яла е добър начин да научите за техния език, традиции, музика и отличителна рокля. Членовете на племето често са домакини на фестивали и танци, както и продават занаяти, които правят добри сувенири.

3. Бокас дел Торо

https://maps.google.com/?ll=9.339747,-82.241028&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Архипелагът Бокас дел Торо е група от острови, островчета и заливи между залива Алмиранте и лагуната Чирики в Карибско море. Разположена в северозападната част на Панама, островната група е част от окръга и провинция Бокас дел Торо и също е дом на значителен град със същото име.

Посетителите могат лесно да разгледат островите чрез водни таксита и частни лодки, докато Isla Colon е достъпен и с ферибот и самолет с международно летище. Вълшебна страна на чудесата от диви джунгли, национални паркове и биоразнообразни местообитания за множество птици и морски костенурки, href = ”https://www.touropia.com/best-places-to-stay-in-bocas-del- toro/”target =” _ blank ”> Бокас дел Торо е дом на очарователна фауна и флора - някои от тях могат да бъдат намерени само тук. Застрашените видове включват боядисани зайци, зелени игуани и войни маймуни.

Подобно на останалата част от Карибите, с прекрасни плажове и красиви сини води, гмуркането и гмуркането с шнорхел са популярни занимания. Столицата на провинцията, Бокас дел Торо, е смесица от етноси - от Западна Кариба до латино и извънземни - с много храна и традиции, съобразени с всеки един. Плюс това, докато повечето от островите са съсредоточени върху охлаждането, Бокас Таун има изненадващо добра нощна сцена, когато слънцето залезе.

Настаняване: Къде да отседнете в Бокас дел Торо

2. Панама Сити

https://maps.google.com/?ll=8.983333,-79.516670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Столицата и най -големият град на Панама, Панама Сити има за какво да крещи. Като национална и провинциална столица, той е и най -модерният град в Централна Америка. За да ви даде представа за неговата модерност, той неофициално е наречен „Дубай на Латинска Америка“. Ще намерите курорти от висок клас, търговски центрове и лъскави небостъргачи, облицовани на всеки метър от града.

Подобно на Ню Йорк, предпочитаният начин на транспорт е с такси. Повечето жители на града няма да вървят повече от половин миля пеша. Ако предпочитате гъвкавостта при ходене, калдъръмените улици и колониалните сгради на историческия квартал Casco Viejo са по-удобни за пешеходци.

Панама Сити е известен с отличните си гледки, заобиколени от панамските тропически гори, пълзящи в пределите на града. Станете свидетели на мощта на Панамския канал - несъмнено най -важното в тази мултикултурна столица - с парашут, изкачете се по Моста на Северна и Южна Америка за фантастична гледка към градския пейзаж или наемете велосипед и карайте велосипед до четирите острова по протежение на Амадорския път.

1. Панамски канал

https://maps.google.com/?ll=9.080000,-79.680000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Панамският канал е една от най -известните забележителности в Панама - и наистина, цяла Централна Америка. Продължавайки между Панама Сити от Тихоокеанския регион и Колон от Атлантическата страна, водният път осигурява пряк път между два океана и една от най -популярните корабни зони в света. Първоначално е построен от французите в края на 19-ти век; проектът обаче бе изоставен през 1893 г., след като хиляди работници се разболяха и умряха от малария, жълта треска и други болести.

Десетилетие по -късно САЩ поеха властта с много по -мощни машини. Те успяха да завършат този масивен инженерен подвиг през 1914 г. Общо три основни ключалки дават достъп до каналната система и са най -добрите места за наблюдение на механиката на канала в действие, особено от посетителския център Miraflores, само за кратко карам извън столицата. Отнема осем минути, за да напълните или освободите водата във всяка ключалка и да повдигнете или спуснете кораба до следващото ниво на водата, където той преминава през следващата брава. Като цяло са необходими само десет часа, за да може един кораб да пътува от един океан в друг.

Карта на Панама

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: