Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Лаос е спокойна държава без излаз на море в Югоизточна Азия. Често засенчен от съседните си страни - Тайланд, Виетнам и Камбоджа - заради по -известните им атракции, Лаос има какво да предложи, в полза на по -малко тълпи.

Тази малка държава от Югоизточна Азия е достъпна и вълнуваща дестинация за посещение. Разгледайте дивата страна на Лаос с буйните му вълнообразни планини, криволичещи реки и отдалечени лаоски села. Пътувайте до изолирани племенни хълмове, плувайте в бързо течащи водопади и пълзете през подземни пещери - Лаос е нищо, освен приключение!

10. Природен резерват Бокео

https://maps.google.com/?ll=20.512335,100.611938&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Природният резерват Бокео е създаден, за да защити населението си от черния буз гибон, преоткрит през 1997 г., който преди се смяташе за изчезнал. Посещението в природен резерват Бокео не е пълно без престой в Gibbon Experience, проект за опазване на еко туризма. Гостите отсядат в къщички на дървета и пътуват с цип линия през горите в търсене на Черния Гибон.

Освен неуловимия черен гибон, посетителите на резервата могат да видят и слонове, мечки, тигри и диви биволи. Gibbon Experience също работи за рехабилитация и връщане към дивите животни, които са били заловени от бракониери. С планини, вариращи от 1600 до почти 5000 фута надморска височина, резерватът също е добро място за наблюдение на птици.

9. Нонг Киау

https://maps.google.com/?ll=20.570129,102.610931&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Нонг Киау, понякога наричан Нонг Кхау, е популярна туристическа дестинация в провинция Луанг Прабанг поради многобройните си възможности за пешеходство, планинско катерене и колоездене. Задължително място за посещение е мостът през река Нам Оу, построен от Китай. Мостът свързва двете части на Нонг Киау и е добро място да видите зашеметяваща гледка към реката и планините. Нонг Киау е селско село, така че посетителите не трябва да очакват наистина луксозни квартири. Spelunkers може да се насладите на разглеждане на пещерите Pha Tok, които се намират на около миля от града. Пещерите са настанявали селяни по време на Втората война в Индокитай.

8. Tham Kong Lo

https://maps.google.com/?ll=17.954824,104.761070&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Tham Kong Lo е невероятна подземна карстова варовикова пещера, скрита в националния парк Phou Hin Bun в Централен Лаос. Известна още като пещерата Konglor - което означава „красота в тъмното“ - пещерата е достъпна само с лодка с дълги опашки. Можете да се разхождате по една от най -дългите речни пещерни системи в света, като пътят ви е осветен от магически миньорски лампи.

Лодките ще спират на определени точки, където ще можете да разгледате пещерата по -задълбочено пеша. Наскоро добавените цветни светлини създават очарователно и театрално светлинно шоу на това, което някога е било тъмно пещерно приключение.

Tham Kong Lo не е най-лесно достижимата дестинация в страната: това е осемчасово пътуване с автобус по пробит път от Виентян. И все пак посетителите все още пътуват от далеч и далеч, за да станат свидетели на неговите тайни пещери, мистериозни сталактити и отвъдземни варовикови образувания.

7. Луанг Намта

https://maps.google.com/?ll=20.950001,101.400002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Luang Namtha, което означава „районът около река Tha“, е най -големият град в провинция Luang Nam Tha в Северен Лаос. Разположен по бреговете на река Нам Та, един от дузината притоци на река Меконг, градът функционира главно като междинна спирка по маршрута за раници между Китай и Лаос - или като начин за разбиване на дългото плаване между Хуай Хай и Луанг Прабанг.

Това, което прави посещението на това село толкова специално, е лесният му достъп до традиционните племенни племена на Лаос, разположени в националната защитена зона Луанг Намта. В самия Луанг Намта няма какво да се види, но тук се намира Музеят на Луанг Намта - антропологичен музей, където можете да научите повече за тези очарователни местни племена. Малкото градче е разделено на старо и ново; първият, бомбардиран по време на войната през 70 -те години, прави интересно откритие.

Трекинг пътуванията с NPA са често срещани и обикновено можете да пазарувате из селото, за да намерите добра сделка. Много от тях включват допълнителни добавки като посещения на водопади, планинско колоездене и каяк. За тези, които предпочитат да изследват сами, има планински велосипеди и мотори под наем, така че можете да изследвате околните джунгла и села със свое собствено темпо.

6. Уат Фу

https://maps.google.com/?ll=14.848264,105.817596&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Wat Phu Champasak, известен още като Vat Phou Champasak, е древен кхмерски индуистки храмов комплекс, разположен на шест тераси и три нива. Разположен в основата на планината Phou Khao, Wat Phu - което означава „планински храм“ - има сгради на възраст над хиляда години.

През годините бяха издигнати много повече структури. Именно тези по -модерни руини от 11 -ти до 13 -ти век могат да се видят днес във Wat Phu Champasak. Акцентът на града е самият Ват Пху, древен храм, посветен на Бог Шива, един от боговете на индуистките Тримурти. Той може да се похвали със сложни резби, свещен извор и набор от красиви изображения на Буда. Светилището е превърнато в будистки манастир през 13 век - който функционира и до днес.

Ако искате да останете по -дълго и да изследвате околния пейзаж в Чампасак, можете да отседнете в близкия куп села с техните френски колониални имения и будистки храмове. Не пропускайте едно от вечерните представления за куклен театър на сянка.

5. Си Фан Дон

https://maps.google.com/?ll=13.985240,105.917732&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Si Phan Don, което означава „Четири хиляди острова“, е поредица от острови с различна големина, осеяни по поречието на река Меконг в квартал Хонг в Южен Лаос. Основният остров Дон Хонг (най -големият остров) има няколко храма и музей, но няма много какво да се прави на островите, особено когато половината от тях са под водата след годишното наводнение в Меконг.

Но на фона на оризови полета, водопади и земеделски земи, разпръснати с хижи край реката, всичко това е част от очарованието на Си Фан Дон. Седнала на границата с Камбоджа, културата на Си Фан Дон има смесица от лаоски и камбоджански чар. Прекарайте дните си, като забелязвате сладководни делфини Иравади край бреговете на Дон Хонг и снимате останките от първата железопътна линия на Лаос, теснолинейката на Дон Хон, построена от французите като начин за заобикаляне на огромните водопади Khone Phapheng.

За тези, които не могат да се насладят на бавния живот на този речен архипелаг, има някои дейности, с които да останат заети. Наемете колело и разгледайте двата основни острова - Дон Дет и Дон Хон, където можете да разгледате един от големите водопади Меконг на две колела, с лодка или пеша.

4. Phonsavan

https://maps.google.com/?ll=19.459999,103.180000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Phonsavan е провинциалната столица на провинция Xieng Khouang в Централен Лаос и портата към равнината на бурканите. Построен през 70 -те години на миналия век, за да замени стария град, разрушен по време на Втората война в Индокитай, градът се характеризира с ярко оцветени дървени къщи и полета за добитък, отглеждани от каубои Хмонг.

Заобиколен от вълнообразни хълмове и борови гори, живописният град Phonsavan (което подходящо означава „Райски хълмове“) има чудесен климат през цялата година. Основната атракция е мегалитният археологически пейзаж в Лаос, който се състои от хиляди каменни, подобни на буркан структури, осеяни по долините. Смята се, че са били използвани като гробове или за съхранение на оризово вино, останките от тези мистериозни каменни буркани са едни от най -известните праисторически обекти в Югоизточна Азия.

Но в Phonsavan има много повече от равнината на бурканите, особено ако обичате на открито. В покрайнините на града също се предлагат огромни пейзажи, които да откриете при едно трекинг приключение - от каскадни водопади до тайни пещери и уединени басейни.

3. Ванг Виенг

https://maps.google.com/?ll=18.933332,102.449997&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Репутацията на крайречния Ванг Виенг го предхожда. Заобиколен от диви полета в Централен Лаос, Vang Vieng е малък туристически град, популярен сред младите туристи, търсещи партита.

Градът е дом на всякакви места за настаняване, от общежития до къщи за гости, както и много барове и ресторанти, които са отворени до късно през основния туристически сезон. Има толкова много еднодневни екскурзии, на които да се насладите от Ванг Виенг, които могат да бъдат резервирани във всеки от павилионите за пътуване в града, като например пътуването до подходящо наречената Синя лагуна.

Едно от най -популярните неща за правене във Ванг Виенг е скандалната речна тръба, където можете да плувате по реката, спирайки по различни крайречни барове по пътя. След като се сблъскаха с бедствие през годините (както можете да си представите с млади хора, които плуват и пият), тръбните барове са ограничени само до няколко, които се следят отблизо по стандартите на Лаос.

Когато сте прекарали общителен ден, плувайки и пиейки по живописната река на Ванг Виенг, изпълнените с варовик карстови планини, които заобикалят града, са невероятно място за преходи и скално катерене, така че елате подготвени за приключения!

Настаняване: Къде да отседнете във Ванг Виенг

2. Виентян

https://maps.google.com/?ll=17.966667,102.599998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тъй като Виентян е столицата и най -големият град в Лаос, си заслужава да бъде посетен. Но не ви трябват много повече от няколко дни, за да се насладите на всичко, което трябва да направите в този сравнително малък град.

Веднъж френски търговски пункт, Виентян обикновено се използва просто като точка за спиране на тези, които летят във или извън международното летище. Има няколко храма за изследване, но най -добрият начин да изпитате Виентян е с разходка по река Меконг при залез слънце, разглеждайки един от крайречните пазари по пътя.

Най -популярната туристическа атракция в този град, известен също като „градът на сандаловото дърво“, е будистка ступа Pha That Luang, която датира от 1586 г. Ступата е висока 49 метра (147 фута) и се смята, че съдържа реликви. на Буда. Wat Si Muang, друг популярен обект, е построен върху руините на кхмерско индуистко светилище.

Настаняване: Къде да отседнете във Виентян

Вижте също: Забележителности на Виентян

1. Луанг Прабанг

https://maps.google.com/?ll=19.883333,102.133331&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -популярното място за посещение в Лаос, Луанг Прабанг е исторически град, който някога е бил столица на Кралство Лаос. Днес тя остава неофициалната туристическа столица. Разположен на мястото, където се срещат реките Меконг и Нам Хан, Луанг Прабанг стои пред фона на великолепен храм на хълм. Като се има предвид всичко, това е може би един от най -живописните градове в Югоизточна Азия. Може да е малко, но Луанг Прабанг е пълен с неща за разглеждане и правене.

Докато сте в Луанг Прабанг, ще искате да се събудите рано, за да станете свидетели на ежедневния такт бат, където стотици монаси от общността, облечени в шафранови одежди, тихо се разхождат по улиците, за да събират милостиня. Разгледайте красивата ботаническа градина Pha Tad Ke, дом на повече от 2000 вида растения, и отделете време за бартери за сувенири и оризово вино на местния уличен пазар.

Луанг Прабанг е чудесна база за разглеждане на някои от най -известните атракции на Лаос на еднодневна екскурзия. Най-популярното от тях е посещение на славния водопад Куанг Си, многостепенен водопад с множество бързо течащи басейни, в които можете да плувате-ако смеете.

Настаняване: Къде да отседнете в Луанг Прабанг

Вижте също: Луанг Прабанг Забележителности

Карта на Лаос

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: