Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположена на Балканите, Хърватия отново се превърна в една от най -добрите туристически дестинации на Европа след Войната за независимост в края на 90 -те години. Подобно на голяма част от Европа, Хърватия може да се похвали със своя дял от средновековни градове и исторически руини, но това, което прави тази страна изключителна, е нейното богатство от зашеметяващи природни забележителности като Плитвишките езера, грандиозните адриатически брегове и великолепните острови.

Дубровник е любимецът на туристическата сцена на Хърватия, благодарение на живописен, средновековен епоха, изпъкнал в самата вода. По -на север по крайбрежието е Сплит, известен като мястото, където римският император Диоклециан си е построил хубав малък дворец преди почти 1700 години.

По -навътре във вътрешността ще откриете столицата Загреб с нейните неокласически сгради и възможности за туризъм в красивия национален парк Крка. Планирайте пътуването си до тази красива европейска туристическа дестинация с нашия списък с най -добрите места за посещение в Хърватия.

10. Национален парк Крка

https://maps.google.com/?ll=43.801945,15.972778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в Средна Далмация в Хърватия, Националният парк Крка е защитена зона с впечатляващи природни пейзажи, диви животни и исторически забележителности. Разположен по поречието на река Крка в окръг Сибиник-Книн, националният парк е най-известен със своите многобройни бликащи водопади и естествени басейни с бистра, синьо-зелена вода.

Лесно достигнат с кола и автобус от Сплит до Сибиник, националният парк предлага добре поддържани пешеходни пътеки и екскурзии с лодки за придвижване. Най -популярната атракция на парка е мрежата от каскадни водопади. Най -възхищаваните от тях са Skradinski buk и Roški Slap.

Много пътеки водят точно около водопадите, представяйки страхотни възможности за снимки. Някои от водопадите се потопят в естествени басейни, които са на разположение за плуване. В допълнение към водопадите, околните пейзажи с буйна растителност, цветя и проблясъци на диви животни като птици и водни кончета подчертават красотата на парка.

В рамките на парка има и други места за посещение, като исторически манастири и археологически обекти на римски селища и средновековни крепости. Нещо повече, има много туристически съоръжения като музеи, места за пикник и ресторанти.

9. Загреб

https://maps.google.com/?ll=45.816666,15.983333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Столицата и най -големият град на Хърватия, Загреб е оживен метрополис, пълен с исторически и съвременни туристически атракции. Разположен в северозападна Хърватия, градът датира от 2 -ри век след Христа, когато за първи път е създадена епархия от унгарския крал Ладислав. Днес Zargreb е разтегнат космополитен град и сърцето на хърватската култура, учени и правителство.

Градът е разделен на Горен и Долен град, като Горният град е историческото ядро, където туристите могат да се разхождат по калдъръмени улички и да посещават стари, средновековни църкви, кули и дворци.

Някои от най -важните обекти на града включват Каменната порта с картина на Дева Мария, оцеляла след голям пожар през 1731 г. Площад Бан Йелачич е главният площад на града и е декориран с историческа архитектура и ресторанти. Традиционният пазар на открито, Dolac Market, разполага с много щандове, продаващи пресни продукти, дрехи и местни занаяти. По пътеката на Strossmayer's, туристите могат да видят художници, музиканти и други улични артисти.

Вижте също: Водещи забележителности на Загреб

8. Корчула

https://maps.google.com/?ll=42.950001,17.116667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най-известен като предполагаемото родно място на известния търговски пътешественик, Марко Поло, Корчула е 30-мили (50 км) остров, разположен край адриатическото крайбрежие на Хърватия. Лесно достигнат с фериботи от големите хърватски градове, Сплит и Дубровник, Korucla е потопен в живописни пейзажи, странни градове, богата история и очарователни традиции.

Корчула се състои от буйни зелени гори, лозя, маслинови горички и очарователни села като Блато, известно със своите барокови църкви и дългия булевард от липи, магазини, ресторанти и хотели. Популярен със своите пясъчно -бели плажове, Ламбарда разполага и с няколко археологически останки от гръцки и римски селища. Основният град на острова, град Корукла, е исторически, ограден със стени град с венецианска ренесансова архитектура, цветни пазари и изобилие от туристически съоръжения.

Уникални за Корчула са нейните оживени културни традиции и празници, които се практикуват от векове. Най -известният от тях е ритуалът Кумпания, включващ рицарски танци и подигравка със средновековни битки с истински мечове. Друго от популярните събития на острова е Marco Polo Fest, поп музикален празник, проведен в чест на историческия изследовател.

Кухнята на Корчула е сред най -добрите му атракции. Въпреки че по целия остров има множество международни ресторанти, трябва да се опитат местните основи от агнешко месо, сушена шунка и пресни морски дарове, изпечени на скара със зехтин и магданоз. Също така не трябва да се пропускат местните вина на острова, Posip и Rukatac.

7. Пула

https://maps.google.com/?ll=44.866669,13.850000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в южния край на полуостров Истрия в Адриатическо море, Пула е популярна дестинация, която привлича туристи още през древните римски времена, когато феновете се стичаха в амфитеатъра на града, за да гледат битките на гладиатори. Управлявана от различни правителствени сили през вековете, Пула днес принадлежи на Хърватия и е най -известна със своето богатство от римски руини и смесица от култури.

Пула е оживен град, предлагащ много за разглеждане и правене. Звездната атракция на града е римският амфитеатър от I век. Известен като Арена, амфитеатърът е един от най-големите и най-добре запазени по рода си в света. Всеки юли Арената е домакин на филмовия фестивал в Пула. Други значими исторически структури включват портите на стария град, арки, манастири, византийски параклис, венецианска крепост и Форумът, главният площад на града, който е заобиколен от римска архитектура и храмове.

Естествената красота на Пула от подвижната провинция и целунатите от слънцето плажове предлагат забавления и приключения на открито. Близкият национален парк Бриуни и селските стопанства също са чудесни места за посещение, докато тюркоазените крайбрежни води и пясъчните плажове предлагат риболов, ветроходство, плуване, гмуркане с шнорхел и гмуркане сред древни плавателни съдове и военни кораби от Първата световна война.

Настаняване: Къде да отседнете в Пула

6. Задар

https://maps.google.com/?ll=44.114166,15.227778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Три хилядолетен град, разположен на красиво крайбрежие, богато на история, със сигурност ще привлече туристи. Такъв град е Задар, разположен на северното далматинско крайбрежие на Хърватия. Задар може да се нарече идеалното туристическо бягство, защото предлага много възможности за разглеждане и правене без всички тълпи от други популярни дестинации.

В сърцето на града е неговият Стар град, който може да бъде разгледан пеша. Историческият квартал предлага фантастични забележителности, включително римски руини, средновековна архитектура и множество стари църкви. Някои от най -популярните обекти в града са Римският форум, кръговата църква „Св. Донат“, катедралата „Света Анастасия“ от 12 век, Археологическият музей и Университетът в Задар, който е един от най -старите в Европа.

Освен Стария град, туристите ще открият и редица красиви плажове по цялото крайбрежие на Задар, където могат да се позагреят, да плуват и да се насладят на различни водни спортове. Две уникални атракции, които не трябва да се пропускат в Задар, са Морските органи и Слънчевият поздрав, създадени от човека чудеса, които използват природата, за да създадат впечатляващи светлинни и звукови преживявания. Разположен на красивата крайбрежна алея на Задар, Морският орган позволява на морето да създава своя собствена музика, докато вълните изтласкват въздуха през 35 подземни тръби. След като поглъща енергията от слънцето през целия ден, поздравът на слънцето произвежда цветно светлинно шоу през нощта.

Настаняване: Къде да отседнете в Задар

Вижте също: Най -добрите атракции в Задар

5. Ровин

https://maps.google.com/?ll=45.083332,13.633333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Може да изглежда като тихо рибарско селце на повърхността, но очарованието на стария свят на Ровин и заобикалящата го природна красота го правят водеща туристическа дестинация. Разположен на хърватския полуостров Истрия в Адриатическо море, Ровин е архипелаг от 20 острова със Стария град, разположен на малък полуостров. Историческите забележителности, красивите пейзажи, страхотните заведения за хранене и съвременните туристически съоръжения са само част от многото съкровища на Ровин.

Тесните улички от калдъръм, стълбища, арки и друга интересна архитектура превръщат Стария град в приключение за разглеждане на забележителности. Някои от историческите скъпоценни камъни на Стария град включват седем средновековни градски порти, градски часовник от 12 век, арка Балби и базиликата Света Евфимия, внушителна барокова църква, пълна с много зашеметяващи произведения на изкуството. Заслужава си да се видят и фермерският пазар Valdibora, живописното пристанище, улица Carrera с многобройните магазини и художествени галерии и Grisia Street, която е облицована с художници и продавачи на сувенири.

Извън Стария град, Ровин е заобиколен от невероятни пейзажи, които осигуряват много отдих на открито. Плажовете на Ровин се считат за едни от най -красивите в Хърватия. Спокойните заливи предлагат отлични възможности за плуване и гмуркане, а отдалечените острови предлагат живописни чудеса като девствени гори, фиорда Лим и горския парк Златни рт, където посетителите могат да се насладят на туризъм, колоездене, скално катерене и др.

Настаняване: Къде да отседнете в Ровин

4. Разделяне

https://maps.google.com/?ll=43.500000,16.433332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Наречен „Средиземноморско цвете“, вторият по големина град в Хърватия, Сплит, се намира на полуостров край Далматинското крайбрежие. Неговата стара римска архитектура и къщи с оранжев покрив създават поразителен контраст с тюркоазеното море и драматичните крайбрежни планини. Изобилието от слънчева светлина, впечатляващи забележителности, заведения за хранене и нощен живот правят Сплит популярна туристическа дестинация. Нещо повече, оживеният град служи като транспортен възел до много от адриатическите острови.

Основната атракция на града е неговото историческо ядро с красива готическа и ренесансова архитектура, чийто коронен дворец е Дворецът на Диоклециан. Построен между 298 и 305 г. сл. Н. Е., Този дворцов комплекс от римския император прилича повече на самия малък град с лабиринт от мраморни пътеки и сгради, съдържащи магазини, кафенета и барове. Вътре в двореца има много други забележителни структури като катедралата Свети Дудже, храмът на Юпитер, площад Перистил и два оригинални паметника на египетския сфинкс.

Извън историческия център туристите ще намерят много неща за разглеждане и правене, включително да се разхождат по крайбрежната алея, да пазаруват на оживения зелен пазар, да плуват на плажа Bacvice, да правят туризъм и колоездене по живописния хълм Marjan и да гледат футбол на стадион Poljud.

Вижте също: Топ Сплит атракции

3. Национален парк Плитвице

https://maps.google.com/?ll=44.883888,15.605278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Едно от най -красивите природни чудеса в Хърватия и цяла Европа, Националният парк Плитвице се състои от няколко спиращи дъха езера, водопади и буйна гора. Най -забележителните характеристики на парка са 16 -те взаимосвързани езера, които са разделени на горни и долни клъстери.

Образувани от естествени травертинови язовири, езерата варират в различни цветове от тюркоазено до синьо, зелено и сиво. Посетителите могат да изследват езерата и околностите, като се разхождат по асортимента от дървени пътеки, както и с лодка.

2. Хвар

https://maps.google.com/?ll=43.133331,16.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -популярните туристически дестинации в Адриатическо море, Хвар е красив хърватски остров край Далматинското крайбрежие, облагодетелстван от своите пейзажи с невероятни плажове, лавандулови полета и буйни лозя.

Главният град на Хвар, град Хвар, е атрактивен град със стени от 13 -ти век, мраморни каменни улици, готически дворци, зашеметяващи църкви и внушителна стара крепост. Градският площад е един от най -големите и красиви в Хърватия, заобиколен от много исторически структури като Арсенал от 17 -ти век и катедралата Свети Стефан.

Естествената красота на острова предлага отдих и приключения на открито, от туризъм по скалите до плуване в уединените заливи и плажове. Наемане на лодки и обиколки са на разположение за тези, които желаят да разгледат близките острови Паклени. Археологическите обекти на острова предлагат гледка към древни артефакти и поглед към неолитната история на Хвар. Грапчевата пещера си заслужава да бъде посетена, за да видите нейните интересни образувания. Очарователните села, осеяни с буйната природа, са чудесни за изживяване на местната култура.

Туристите на Хвар ще намерят голямо разнообразие от ресторанти, вариращи от хърватски до средиземноморски и европейски. През нощта град Хвар избухва с партита, барове и нощни клубове с музика на живо и танци.

Настаняване: Къде да отседнете в Хвар

1. Дубровник

https://maps.google.com/?ll=42.640278,18.108334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Наречен „Перлата на Адриатическо море“, старият град Дубровник е една от най -известните туристически дестинации на Средиземноморието. Разположен в южния край на Хърватия край Адриатическо море, Дубровник е създаден през 7 -ми век върху морската търговия. Въпреки постоянните териториални заплахи от Венеция и Османската империя, Дубровник процъфтява през Средновековието като център на литература, изкуство, наука и образование.

С оранжеви къщи на покрива, разположени в контраст със синьото небе, Дубровник представя много съкровища за разглеждане на забележителности. Историческият квартал, Старият град, е пълен с много исторически черти като стари, отбранителни стени, калдъръмени улички, великолепни дворци и зашеметяващи църкви. Задължително трябва да се види инженерното чудо от 15-ти век, чешмата на Онофрио. През нощта Старият град е осветен, което му придава романтична атмосфера.

Точно извън Стария град са популярни плажове като Banje и Lapad, които предлагат слънчеви бани, плуване и водни спортове. На ферибот се намира остров Локрум с плажове, манастир и ботанически градини.

Настаняване: Къде да отседнете в Дубровник

Вижте също: Най -добрите атракции в Дубровник

Карта на Хърватия

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: