Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположен между езерото Тонле Сап и планините Кулен в Камбоджа, Ангкор съдържа великолепните останки от няколко столици на Кхмерската империя. Ангкор служи като седалище на Кхмерската империя, която процъфтява приблизително от IX до XV век. Стотиците храмове, оцелели днес, са само свещеният скелет на огромния политически, религиозен и социален център на древната империя. В зенита си градът се похвали с население от един милион души, най -големият прединдустриален град в света.

След падането на кхмерската империя Храмовете Ангкор са били изоставени и възстановени от джунглата в продължение на векове. Разположени сред гъсти тропически гори и оризови полета, много от храмовете в Ангкор вече са възстановени и приветстват над два милиона туристи всяка година.

Карта на Ангкор

10. Та Кео

https://maps.google.com/?ll=13.444700,103.882004&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Посветен на индуския бог Шива, Та Кео е построен като държавен храм на Джаяварман V, син на Раджендраварман, който е построил храма Пре Руп. Джаяварман V е на 10 години, когато наследява баща си, през 968 г. сл. Хр. Когато е на 17 години, той започва изграждането на свой държавен храм, чието модерно име е Та Кео. Храмът обаче никога не е бил завършен.

Легендата разказва, че храмът е бил ударен от мълния по време на строителството му и всички работи са били изоставени на етап, когато основната конструкция е била завършена, но не са били добавени външни резби. Уникален е и фактът, че Та Кео е направен от зелен пясъчник в сравнение с по -дълбокия кафяв или сивкав цвят на други храмове в Ангкор. Изкачването до върха на храма е много стръмно, но гледката си заслужава.

9. Banteay Kdei

https://maps.google.com/?ll=13.429722,103.898331&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Малко се знае за този мистериозен храм. Предполага се, че Banteay Kdei е бил будистки манастир, тъй като стотици статуи на Буда са били изкопани от мястото. Храмът вероятно е построен през 12 век, приблизително по същото време като храма Ta Prohm.

Известен като „цитаделата на клетките“, дизайнът му е доста подобен на Ta Prohm и Preah Khan, но по -малко сложен и по -малък по мащаб. След разпадането на кхмерската империя тя остава занемарена и покрита с растителност в продължение на векове.

8. Предварително разкъсване

https://maps.google.com/?ll=13.435473,103.920448&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Със своите три централни кули, Pre Rup изглежда малко като мини Ангкор Ват. Pre Rup е построен като държавен храм на крал Rajendravarman през 961 г. и е посветен на Шива. Това е вторият храм, построен след като столицата е върната в Ангкор от Кох Кер след период на политически сътресения.

Pre Rup е направен от сив пясъчник, който е по -малко издръжлив материал от розовия пясъчник на някои от другите храмове в Ангкор. Поради това времето и времето не обслужват храма добре и много от сложните резби и детайли са износени от дъжд и ерозия. Това е разпадащ се храм, но все още великолепен по размер и структура.

7. Преа Хан

https://maps.google.com/?ll=13.461959,103.871590&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Преа Кан е един от най -големите комплекси в Ангкор. Подобно на близкия храм Ta Prohm, Preah Khan е оставен до голяма степен нереставриран, с множество дървета, растящи сред руините. Преа Хан е построен от крал Джаяварман VII и вероятно е служил за негова временна резиденция, докато се строи Ангкор Том. Най -добрият храм за сливане, Preah Khan е едновременно будистки и индуски храм.

Четири церемониални пътеки се приближават до портите на храма. Източният вход е посветен на будизма на Махаяна с врати с еднаква големина. Другите основни направления са посветени на Шива, Вишну и Брахма с последователно по -малки врати, подчертаващи неравностойния характер на индуизма.

6. Пном Бахенг

https://maps.google.com/?ll=13.424180,103.856010&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Посветен на Шива, Phnom Bakheng е индуистки храм под формата на храмова планина. Построен е в края на 9 -ти век, повече от два века преди Ангкор Ват, по време на управлението на крал Ясоварман. Пном Бахенг е архитектурният център на нова столица Ясодхарапура.

Храмът гледа на изток и е изграден в пирамидална форма от шест нива. След завършването си той се похвали с 108 малки кули около храма на нивото на земята и на няколко нива. Сега са останали само няколко от кулите. Разположен на върха на хълм, храмът е много популярно туристическо място за великолепните гледки към залеза.

5. Banteay Srei

https://maps.google.com/?ll=13.598889,103.962776&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен далеч (около 32 км/20 мили) от основната група храмове, Banteay Srei е един от най -малките обекти в Ангкор. Поради красивите си дърворезби обаче той е изключително популярен сред туристите и се смята за бижу на кхмерското изкуство. Изградени от финозърнест розово-розов пясъчник, стените на храма са сложно украсени с флорални мотиви и епични сцени от Рамаяна.

Строителството на Banteay Srei започва през 967 г. сл. Хр. Това е единственият голям храм в Ангкор, който не е поръчан от крал, а от брамин на име Яджнавараха. Храмът е бил посветен предимно на индуисткия бог Шива. Бантей Срей, съвременното име на храма, означава „Цитаделата на жените“, тъй като сложните резби се предполага, че са подходящи за ръката на мъж. Първоначалното му име, Трибхуванамахешвара, означава „великият господар на тройния свят“.

4. Ангкор Том

https://maps.google.com/?ll=13.443303,103.859680&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Последната голяма столица на кхмерската империя, Ангкор Том (буквално „Великият град“) издигна монументално на съвсем ново ниво. Построен е отчасти като реакция на изненадващото уволнение на Ангкор от Чамите. Крал Джаяварман VII решава, че империята му никога повече няма да бъде уязвима у дома. Отвъд осемметровите стени има огромен ров, който би привел всички, освен най -решителните нашественици.

Градската стена има кула светилище на всеки ъгъл и пет входни порти; по една на кардинална посока плюс допълнителен източен портал, Портата на победата. Всяка от портите има кула, увенчана с четири огромни лица, подобни на тези в храма Байон. Най -очарователният начин да влезете в Ангкор Том е през южната порта. Пътят тук е ограден от 54 богове и 54 демона, изобразяващи части от популярната индуистка легенда „Разбиването на океана от мляко“.

3. Та Прохм

https://maps.google.com/?ll=13.435000,103.889168&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Та Прохм несъмнено е най -атмосферната и фотогенична руина в Ангкор, с дървета, израстващи от руините. Тук все още можете да изпитате момент на Индия Джоунс и да се почувствате като ранен изследовател. Ако Ангкор Ват и други храмове са свидетелство за гения на древните кхмери, Та Пром също ни напомня за страхотната сила на джунглата.

Построен от 1186 г., Ta Prohm е будистки храм, посветен на майката на Джаяварман VII. Това е един от малкото храмове в Ангкор, където надпис предоставя информация за жителите на храма. Храмът е бил дом на повече от 12 500 души, включително 18 първосвещеници, докато за поддържането на храма са били необходими още 80 000 кхмери, живеещи в околните села.

Надписът също така отбелязва, че храмът е съдържал злато, перли и коприна. След падането на кхмерската империя през 15 век храмът е изоставен и погълнат от джунглата.

2. Храм Байон

https://maps.google.com/?ll=13.441111,103.858612&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът Bayon разполага с море от над 200 масивни каменни лица, гледащи във всички посоки. Любопитните усмихнати лица, смятани от мнозина за портрет на самия крал Джаяварман VII или комбинация от него и Буда, са незабавно разпознаваем образ на Ангкор. Построен през 12 век от крал Джаяварман VII като част от масовото разширяване на столицата му Ангкор Том, Байонът е построен в точния център на кралския град.

Байонът е единственият държавен храм в Ангкор, построен предимно като будистко светилище Махаяна, посветено на Буда. След смъртта на Джаяварман, той е модифициран от по -късните индуски и будистки царе Теравада в съответствие с техните собствени религиозни вярвания.

Храмът Bayon се издига на три нива на височина около 43 метра (140 фута). Външната галерия на първо ниво изобразява сцени от ежедневието и исторически събития, докато вътрешната галерия на следващото по -високо ниво изобразява митични фигури и истории. Някои от изобразените фигури са Шива, Вишну и Брахма. Третото ниво е мястото, където ще срещнете много от известните лица (и туристи).

1. Храм Ангкор Ват

https://maps.google.com/?ll=13.412500,103.866669&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Ангкор Ват (което означава „Градски храм“) е най -великолепният и най -големият от всички храмове на Ангкор. Структурата заема и огромна площ от близо 200 хектара (494 декара). Огромен правоъгълен резервоар заобикаля храма, който се издига нагоре през поредица от три правоъгълни тераси до централния храм и кула на височина 213 метра (669 фута). Тази подредба отразява традиционната кхмерска идея за храмовата планина, в която храмът представлява планината Меру, домът на боговете в индуизма.

Построен при управлението на крал Суряварман II през първата половина на 12 век, Ангкор Ват е върхът на кхмерската архитектура. Известните барелефи, обграждащи храма на първо ниво, изобразяват индуски епоси, включително митичното „Разбъркване на млечния океан“, легенда, в която индуистките божества разбъркват огромни океани, за да извлекат нектара на безсмъртния живот. Релефите, включително хиляди танцьорки, са издълбани в стената на третото заграждение на храма.

В края на 13 век постепенно се премества от индуски храм в будистки храм на Теравада. За разлика от други храмове в Ангкор, изоставени след падането на кхмерската империя през 15 век, Ангкор Ват остава будистки храм.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: