Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Със своя скалист, разчленен бряг и повече от хиляда острова, Хърватия може да се похвали с един от най -красивите крайбрежни участъци, които Европа може да предложи. В допълнение, много от крайбрежните градове на Хърватия имат завладяваща история и са изпълнени с исторически останки от римско и венецианско време. Списък на най -добрите туристически атракции в Хърватия.

10. Горни Град

https://maps.google.com/?ll=45.828247,15.979356&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Горни Град е средновековното ядро на Загреб и се превежда като Горен град. Той се развива като два отделни града, Каптол, седалището на епископа, и Градец, свободният град, където живеят търговци и занаятчии. Градовете се обединяват през 1770 -те, за да образуват северната част на историческия Загреб. Фокусната точка на Горни Град е площадът около църквата Свети Марко, енорийската църква в Стария Загреб.

9. Евфразиевата базилика

https://maps.google.com/?ll=45.228611,13.593611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Евфразиевата базилика от 6 век е най -добрата атракция на Пореч, 2000 -годишен град в Истрия. Това е един от най -добрите примери за ранновизантийска архитектура в средиземноморския регион и в по -голямата си част е запазил първоначалната си форма, въпреки че инциденти, пожари и земетресения са променили някои детайли. Настоящата базилика е построена на мястото на по -стара базилика по време на епископ Ефрас. Стенните мозайки са изпълнени от византийски майстори, а подовите - от местни експерти.

8. Млет

https://maps.google.com/?ll=42.733334,17.516666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Млет е един от по -големите острови край бреговете на Южна Хърватия. Със 72% от острова, покрит с гори, а останалата част осеяна с полета, лозя и малки селца, Mljet е идеалното място за почивка. Островът съдържа две солени езера, Велико и Мало езеро, разположени в западния край на острова. В средата на Велико езеро има малък остров със стар бенедиктински манастир.

7. Дворецът на Диоклециан

https://maps.google.com/?ll=43.508057,16.438334&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът на Диоклециан в Сплит е построен от римския император Диоклециан в подготовка за пенсионирането му. Изживя пенсионирането си в двореца си, грижейки се за зеленчуковите си градини. След като римляните изоставят мястото, дворецът остава празен в продължение на няколко века. През VII век близките жители избягали в оградения дворец, за да избягат от нахлуващите варвари. Оттогава дворецът е окупиран, като жителите правят домовете и бизнеса си в мазето на двореца и директно в стените му. Днес много ресторанти и магазини и някои домове все още могат да бъдат намерени в стените.

6. Пула Арена

https://maps.google.com/?ll=44.873192,13.850239&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Амфитеатърът в Пула е шестата по големина оцеляла римска арена и един от най -добре запазените римски паметници в Хърватия. Пула Арена е построена около I век след Христа и може да побере над 26 000 зрители. През 15 -ти век много камъни са били взети от амфитеатъра за изграждане на къщи и други структури около Пула, но за щастие тази практика е била спряна, преди цялата структура да бъде разрушена. Днес тя е популярна атракция в Хърватия и е била домакин на различни фестивали и представления през летните месеци.

5. Корчула

https://maps.google.com/?ll=42.950001,17.116667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Шестият по големина хърватски остров, Корчула, е отделен от континента с тесен проток. Столицата на острова се нарича още Корчула. Наречен „Малък Дубровник“, този древен град е сред най -красивите градове на хърватското крайбрежие и е известен със своята уникална архитектура. Една от основните атракции е предполагаемата родна къща на Марко Поло. Най-голямата и най-красивата сграда на Корчула е катедралата Свети Марко, построена в готически-ренесансов стил и завършена през 15 век.

4. Ровин

https://maps.google.com/?ll=45.083332,13.633333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ровин е един от най -живописните градове в Средиземноморието. Със своите къщи в пастелни цветове, събрани заедно по стръмни криволичещи улици, това е чудесно място да се чудите наоколо. Ровин все още е активно рибарско пристанище и посетителите могат да се качат с лодка до прекрасните морски острови. Районът около Ровин е описан като „изключително живописно чудо“ поради девствената красота на разчлененото крайбрежие и горите му.

Настаняване: Къде да отседнете в Ровин

3. Хвар

https://maps.google.com/?ll=43.133331,16.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Хвар и особено градът Хвар е една от най -популярните атракции в Хърватия. Маслинови горички, овощни градини и лавандулови полета съставляват голяма част от земеделския пейзаж. Град Хвар, разположен в живописен естествен залив, с островната верига Паклени, който го защитава на юг, е популярно пристанище за яхти, плаващи около Адриатическо море, особено през летните месеци. Стариград, най -старото село на острова, и Йелса, както и множество малки селца, осеяни по крайбрежието или сгушени в буйния интериор, също си заслужават да бъдат посетени.

Настаняване: Къде да отседнете в Хвар

2. Плитвишки езера

https://maps.google.com/?ll=44.883888,15.605278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Плитвишките езера се считат за една от най -красивите природни дестинации в Европа. Поради естествената си красота и значимост тази система от 16 взаимосвързани езера и голям горски комплекс около него са отредени като национален парк през 1949 г. Красивите Плитвишки езера са известни със своите уникални цветове, включително лазурно, зелено, синьо и сиво. Районът около езерата е дом на изключително голямо разнообразие от животински и птичи видове. Тук могат да бъдат намерени редки фауни като европейската кафява мечка, вълк, орел, сова и рис, заедно с много по -често срещани видове.

1. Дубровник

https://maps.google.com/?ll=42.640278,18.108334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Наречен „Перлата на Адриатическо море“, Дубровник е една от най -известните туристически атракции в Хърватия и Средиземноморието. Градът със стени е построен върху морска търговия. През Средновековието той става единственият град-държава в Адриатическо море, който съперничи на Венеция и постига забележително ниво на развитие през 15 и 16 век. Дубровник е изпълнен със зашеметяваща архитектура и скулптурни детайли и може да се похвали с грандиозни църкви, манастири, музеи, фонтани и известните стени, които обграждат стария град.

Настаняване: Къде да отседнете в Дубровник

Вижте също: Най -добрите атракции в Дубровник

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: