Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Римските храмове, макар и свързани с гръцката храмова форма в общия дизайн и използването на ордените, представляват отделна категория храмова форма. Например: римските храмове са били построени на издигнато плато с предно стълбище, докато гръцките храмове са били на база на три стъпала (стилобат). Римляните също добавят два нови ордена към римската храмова архитектура: тосканските и композитните ордени.

Преглед на най -невероятните древноримски храмове които могат да бъдат намерени по време на древноримска обиколка из Средиземноморието.

10. Храмът на Август и Ливия

https://maps.google.com/?ll=45.525436,4.874252&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Август и Ливия, построен в края на I в. Пр. Н. Е., Оцелява по принцип непокътнат в град Виен, Франция. Почти подобен на известния римски храм Maison Carrée в Ним, храмът във Виен първоначално е бил посветен на Август. През 41 г. сл. Н. Е. Древният римски храм е повторно посветен на съпругата му Ливия от нейния внук Клавдий, римския император, роден в близкия Лион.

9. Храмът на Зевс в Айзаной

https://maps.google.com/?ll=39.201042,29.609573&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Айзаной е обитаван от 3000 г. пр. Н. Е. И забогатява при Римската империя чрез производство на вълна, зърно и вино. Най-впечатляващата структура на Айзаной, храмът на Зевс е най-добре запазеният римски храм в цяла Анадола и е построен през 2 век сл. Хр. Парите, необходими за изграждането на храма, бяха събрани чрез отдаване под наем на земя около храма. Границите на храмовите земи обаче бяха неясни и тези, които ги работеха, отказаха да плащат данъците император Адриан урежда спора и копия на писмата, които са от такова значение за града, по -късно са изписани по стените на храма.

8. Dougga Capitol

https://maps.google.com/?ll=36.422626,9.217952&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в Северен Тунис, Dougga понякога се нарича „най-добре запазеният римски малък град в Северна Африка“. Сред най-известните паметници на мястото са пунико-либийският мавзолей, театърът и капитолия. Капитолът е римски храм от 2 -ри век след н.е., посветен главно на трите най -важни римски богове: Юпитер, Юнона и Минерва. Той има вторично посвещение за благосъстоянието на императорите Луций Верус и Марк Аврелий.

7. Храм Гарни

https://maps.google.com/?ll=40.112000,44.729000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Посветен на Хелиос, римския бог на слънцето, храмът Гарни в Армения е построен от арменския крал Трдатес I през I век сл. Хр. Строителството вероятно е финансирано с пари, които кралят е получил от римския император Нерон в замяна на военна подкрепа срещу Партийската империя. Храмът Гарни съдържа 24 йонни колони, лежащи на издигнат подиум и за разлика от другите гръко-римски храмове, той е направен от базалт. През 1679 г. земетресение напълно разрушава древния римски храм и той лежи в руини до реконструкцията му през 70 -те години.

6. Храмът на Август в Пула

https://maps.google.com/?ll=44.869999,13.841944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Август е единствената останала структура от оригиналния римски форум в Пула, Хърватия. Посветен на първия римски император Август, той вероятно е построен по време на живота на императора в някакъв момент между 2 пр.н.е. и смъртта му през 14 г. сл. Н. Е. При византийското управление храмът е превърнат в църква и по -късно е използван като зърнохранилище. Той е претърпял значителни щети по време на Втората световна война, когато храмът е бил ударен от бомба. Следователно голяма част от структурата е възстановена оттогава.

5. Храмове на форума Sbeitla

https://maps.google.com/?ll=35.229721,9.129444&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Sbeitla (или Sufetula) е доста добре запазен римски град в средния запад на Тунис. Градът съдържа огромен почти квадратен форум, павиран с каменни плочи и ограден със стена. Форумът има портал от едната страна и три римски храма от другата страна. Вместо да построят само един храм, посветен на трите най -важни римски богове, Юпитер, Юнона и Минерва, жителите на Сбейтла построиха отделни храмове за всеки един. Подобна подредба се среща само в Baelo Claudia, в Испания.

4. Мезон Кари

https://maps.google.com/?ll=43.838333,4.356111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Maison Carrée, разположен в Ним, Франция, е построен през 16 г. пр. Н. Е. От римския генерал Марк Випаний Агрипа и е посветен на двамата му сина, които и двамата са починали млади. Това е един от най -добре запазените римски храмове в света. Maison Carrée дължи изключителното си състояние на запазеност на факта, че през 4 -ти век е трансформирана в християнска църква, спасявайки я от разрушение. Той е бил и кметство, конюшня, склад и накрая музей.

3. Палмира

https://maps.google.com/?ll=34.560001,38.267223&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в оазис на 130 мили северно от Дамаск, Палмира е една от най -популярните туристически атракции в Сирия и е на стандартните римски туристически дестинации в цялата страна. В продължение на векове Палмира е важен и богат град, разположен по протежение на караванните пътища, свързващи Персия със средиземноморските пристанища на Римска Сирия. Днес има много какво да се види на мястото за туристи, включително огромния храм на Бел, монументалната арка и колонадата, която някога се е състояла от 1500 коринтски колони.

2. Пантеон

https://maps.google.com/?ll=41.898602,12.476800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -добре запазените римски сгради, Пантеонът в Рим е построен през 126 г. сл. Хр. Като храм за всички римски богове. Храмът е служил като Римокатолическа църква от 7 -ми. Пантеонът се състои от голям кръгъл портик с три редици от огромни гранитни коринтски колони. Портикът се отваря в ротонда, която е увенчана с бетонен купол с централен отвор: окулус. Чудесно време за посещение на Пантеона по време на римско турне е, когато вали в Рим и можете да видите дъжда, който се излива в сградата през окулуса.

1. Баалбек

https://maps.google.com/?ll=34.006943,36.203888&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Баалбек, наричан още Хелиополис, е грандиозен археологически обект в североизточен Ливан. От 1 -ви век пр. Н. Е. И за период от два века римляните построяват тук три храма: Юпитер, Вакх и Венера. Създаден като най -големият храм в Римската империя, храмът на Юпитер е облицован с 54 масивни гранитни колони, всяка от които е с височина 21 метра (70 фута). Само 6 от тези титанични колони остават изправени, но дори и те са невероятно впечатляващи. Най -добре запазеният храм на мястото е Храмът на Вакх, построен през 150 г. сл. Хр. Древноримският храм е бил посветен на Вакх, известен още като Дионис, римския бог на виното. Днес това е една от най -добрите туристически атракции на римско турне в Ливан.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: