Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Гейзерите и горещите извори са естествени характеристики, които възникват, когато подземните води се нагряват от геотермални сили и се извеждат на повърхността. Те осигуряват зрелищна гледка към изригвания на вряща вода, ярки цветове и странни образувания. За любителя на горещия извор обаче най -голямото удоволствие идва не само от гледането на извора, а от влизането във водата заради неговите терапевтични способности. Разберете коя от известни гейзери и горещи извори в този списък са за разглеждане и които са за къпане.

12. Бепу

https://maps.google.com/?ll=33.279530,131.500031&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Бепу е един от най -известните японски курорти с горещи извори с най -голям обем топла вода в света, освен Йелоустоун в САЩ и най -голям брой източници на горещи извори в Япония. Beppu съдържа 9 девет грандиозни горещи извора, които понякога се наричат „деветте ада на Beppu“ и са предназначени за разглеждане, а не за къпане. Най -фотогеничният от деветте ада е „Blood Pond Hell“ с езерце с гореща, червена вода.

11. Ринкон де ла Виеха

https://maps.google.com/?ll=10.830000,-85.323891&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Rincón de la Vieja е действащ вулкан в северозападната част на Коста Рика. Името му означава „ъгълът на старата жена“, препратка към местна легенда за момиче, чийто любовник е бил хвърлен в кратера от баща си. Последното сериозно изригване е през 1983 г. По склоновете на вулкана се откриват голям брой горещи извори и области на кипяща кал. Калта има минерали и лечебни свойства, използвани в козметологията.

10. Долината на гейзерите

https://maps.google.com/?ll=54.431000,160.139008&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия, Долината на гейзерите е второто по големина гейзерно поле в света. Долината на гейзерите е открита през 1941 г. от местния учен Татяна Устинова. Оттогава тя се превръща в популярна туристическа атракция в Камчатка. Долината на гейзерите е пострадала значително от свлачище през 2007 г., което зарови около половината от всички гейзери. Въпреки това Долината все още е жива и привлича голям интерес от учени и туристи.

9. Ел Татио

https://maps.google.com/?ll=-22.331388,-68.010277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ел Татио е известно гейзерно поле, разположено в планините Анди в Северна Чили на височина 4300 метра (13 780 фута). Климатичните условия и голямата надморска височина правят гейзерното поле една от най -екстремните среди на Земята. С над 80 активни гейзери, El Tatio е и най -голямото гейзерно поле в южното полукълбо и третото по големина поле в света. Въпреки леденото студено време много посетители се потопят в горещите извори.

8. Роторуа

https://maps.google.com/?ll=-38.162224,176.256393&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Роторуа седи на брега на езерото Роторуа в Нова Зеландия. Известен е като термичната страна на чудесата на Нова Зеландия. В и около града има множество гейзери и горещи извори. Много от тях са в паркове и резервати. Естествени изригвания на пара, гореща вода и кал понякога се случват на нови места. Наблизо Wai-O-Tapu има много известни горещи извори, отбелязани с колоритния си вид, в допълнение към гейзера Lady Knox.

7. Хуанглонг

https://maps.google.com/?ll=32.739445,103.827499&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хуанглонг (планината на Жълтия дракон) е район в централен Китай, известен със своите цветни басейни, образувани от находища на калцит, както и с разнообразни горски екосистеми, покрити със сняг върхове, горещи извори и водопади. Хуанглонг също е дом на много застрашени видове, включително известната гигантска панда. Pearl Boiling Lake, горещ, медицински, минерален извор с температура 21 ° C се намира в южната част на Huanglong. Най -доброто време на годината за посещение на терасовидните варовикови езера е септември и октомври, когато могат да се видят сини, жълти, бели и зелени езера.

6. Гейзери на Хаукадалур

https://maps.google.com/?ll=64.316681,-20.299900&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хаукадалур е долина, която съдържа най -големите и известни гейзери в Исландия, включително Гейзир и Строккур. Гейзир е най -ранният гейзер, познат на европейците и даде началото на думата Гейзер. Изригванията в Гейзир могат да хвърлят вряща вода до 70 метра във въздуха. Изригванията може да са рядкост и в миналото са спирали напълно с години наведнъж. В момента Geysir изригва около 3 пъти на ден. Строккур, който е на по -малко от 50 метра от Гейсир, изригва на всеки 10 минути.

5. Памуккале

https://maps.google.com/?ll=37.920502,29.121000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Памуккале, което на турски означава „памучен замък“, е нереален пейзаж, известен със своите бели тераси. Терасите са изградени от травертин, утаена скала, отложена от вода с много високо минерално съдържание от горещите извори. Хората се къпят в басейните си от хиляди години и продължават да бъдат една от най -добрите атракции в Турция. Древногръцкият град Хиераполис е построен на върха на горещите извори от царете на Пергамон. На мястото могат да се видят руините на баните, храмовете и други гръцки паметници.

4. Паркът на маймуните Джигокудани

https://maps.google.com/?ll=36.732800,138.462708&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Jigokudani Monkey Park е известен район с горещи извори близо до Нагано, Япония. Името Джигокудани (което означава „Долината на ада“) се дължи на парата и врящата вода, която издухва замръзналата земя, заобиколена от стръмни скали и страхотно студени и враждебни гори. Той е известен със своята голяма популация от диви снежни маймуни, които ходят в долината през зимата, когато снегът покрива парка. Маймуните се спускат от стръмните скали и гора, за да седнат в топлите води на онсен (горещи извори) и вечер да се връщат в сигурността на горите.

3. Далол

https://maps.google.com/?ll=14.241667,40.299999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Далол е кратер на вулканична експлозия в депресията Данакил, Етиопия. Той се е образувал по време на изригване на вулкана през 1926 г. и много други подобни кратери осеяват солените апартаменти наблизо. Този отдалечен район е обект на най -високите средни температури на планетата със средна годишна температура от 34 ° C (94 ° F), регистрирана между 1960 и 1966 г. Далол прилича на известните райони с горещи извори на Йелоустоун Парк, но изглежда е повече широко разтягане.

2. Синя лагуна

https://maps.google.com/?ll=63.880001,-22.448055&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Blue Lagoon е геотермален спа център, разположен в поле от лава между международното летище Keflavik и Рейкявик в югозападна Исландия. Лагуната е страничен продукт от близката геотермална електроцентрала. Прегрятата вода се изпуска от земята близо до поток от лава и се използва за работа на турбини, които генерират електричество. След като премине през турбините, топлата вода преминава през топлообменник, за да осигури топлина за общинска отоплителна система с топла вода и накрая се подава в лагуната. Топлите води са богати на минерали и къпането в Синята лагуна е известно, че помага на много хора, страдащи от кожни заболявания. Температурата на водата в зоната за къпане и плуване на лагуната е средно 40 ° C (104 ° F) и е приятна през цялата година, дори при замръзване.

1. Йелоустоун

https://maps.google.com/?ll=44.599998,-110.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Йелоустоун е първият в света национален парк, отделен през 1872 г., за да запази огромния брой гейзери, горещи извори и други термални зони, както и за защита на невероятната дива природа и суровата красота на района. Йелоустоун се намира на върха на гигантска гореща точка, където лека, гореща, разтопена мантийна скала се издига към повърхността. Впоследствие паркът съдържа половината от всички известни в света геотермални характеристики, с повече от 10 000 примера на гейзери и горещи извори. През последните 17 милиона години тази гореща точка генерира поредица от насилствени изригвания, включително десетина супер изригвания. Последното пълномащабно изригване на вулкана Йелоустоун се случи преди близо 640 000 години.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: